Senát chce probrat s Babišem situaci v postižených regionech ČR

20.12.2018 22:41

Senát se bude situací v takzvaných strukturálně postižených regionech zabývat na veřejném slyšení koncem ledna. Rozhodl o tom dnes na návrh svého výboru pro územní rozvoj. Na slyšení pozval premiéra Andreje Babiše (ANO), aby představil vládní plány s Ústeckým, Karlovarským a Moravskoslezským krajem. Přizvány jsou také ministryně financí a pro místní rozvoj Alena Schillerová a Klára Dostálová (obě ANO).

Senát chce probrat s Babišem situaci v postižených regionech ČR
Foto: screen: ČT24
Popisek: Andrej Babiš na tiskové konferenci.

Účastníci slyšení se mají věnovat mimo jiné překážkám a příležitostem k obnově postižených regionů nebo možnostem využití unijních fondů.

Slyšení navazuje na květnovou výzvu Senátu vládě, aby se zabývala podporou pro regiony na severu Moravy a severozápadě Čech. Kabinet měl podle Senátu provést finanční i nefinanční intervence, které by podpořily místní samosprávy pro zajištění základních veřejných služeb. Mezi ně senátoři zařazovali mimo jiné zdravotnictví a školství.

Regiony podle kritiků nedostávají každoročně očekávaných osm miliard korun na rozvoj ze 42 miliard korun v rámci pětiletého programu Restart pro oblasti s ukončenou těžbou uhlí. Peníze vyčleněné do tohoto programu jsou údajně promrhány a jsou z nich z větší části financovány dokumenty o tom, co se udělalo.

Ministryně Dostálová v polovině roku ohlásila chystané vytvoření programu na podporu regionů. Prostředky pro něj chtěla vyjednávat i v rámci EU, aby peníze do regionů nebyly „postrkávány“ neefektivně z různých operačních programů.

Za strukturálně postižené regiony se označují oblasti s vysokým zastoupením průmyslu a vysokým stupněm urbanizace, kde se soustřeďují negativní projevy strukturálních změn, utlumují se významné podniky a podobně. Jde mimo jiné o Sokolovsko, Chomutovsko, Mostecko, Teplicko, Ústecko nebo Karvinsko.

Schválením veřejného slyšení prosincová schůze Senátu skončila. K dalšímu zasedání se senátoři mají sejít v lednu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…