Senát rozhodne o přísnějším trestu za stalking

07.04.2012 18:12

Horní parlamentní komora ve středu projedná návrh senátora Marcela Chládka (ČSSD) na zpřísnění trestu za pronásledování, takzvaný stalking. Pronásledovatelům a slídilům by podle jeho návrhu mělo hrozit dvouleté vězení místo nynějšího ročního.

Senát rozhodne o přísnějším trestu za stalking
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Marcel Chládek

Kromě přísnějšího postihu rozšiřuje novela také výčet jednání, která pod nebezpečné pronásledování spadají. Trestné by mělo být i zneužití osobních údajů k objednávání zboží a vytrvalé poškozování jména v práci či u obchodních partnerů. Předloha upravuje také definici nebezpečného pronásledování. V současné době musí jednání, toho kdo pronásleduje, vzbuzovat důvodné obavy o život a zdraví oběti.

Poškození jména a podivné objednávky

"Stalkingem by mělo být i zneužití osobních údajů pro objednávání zboží a služeb. To jsou takové případy, kdy vás pronásledovatel 'terorizuje' tím způsobem, že vaším jménem a s udáním vaší adresy objednává například erotické zboží a vy se pak divíte, co vám to přišlo a co musíte zaplatit," uvedl Chládek.

Pod trestný čin nebezpečného pronásledování by mělo spadat i vytrvalé poškozování jména u firmy, ve které stalkerova oběť pracuje, či u jejích společníků v případech, kdy je pronásledovaný podnikající osobou. Z průzkumu, který mezi zhruba tisícovkou Čechů provedla agentura Commservis.com, vyplynulo, že se stalkingem se setkala každá čtvrtá žena a každý sedmý muž.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…