Senát rozhodne o přísnějším trestu za stalking

07.04.2012 18:12 | Zprávy

Horní parlamentní komora ve středu projedná návrh senátora Marcela Chládka (ČSSD) na zpřísnění trestu za pronásledování, takzvaný stalking. Pronásledovatelům a slídilům by podle jeho návrhu mělo hrozit dvouleté vězení místo nynějšího ročního.

Senát rozhodne o přísnějším trestu za stalking
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Marcel Chládek

Kromě přísnějšího postihu rozšiřuje novela také výčet jednání, která pod nebezpečné pronásledování spadají. Trestné by mělo být i zneužití osobních údajů k objednávání zboží a vytrvalé poškozování jména v práci či u obchodních partnerů. Předloha upravuje také definici nebezpečného pronásledování. V současné době musí jednání, toho kdo pronásleduje, vzbuzovat důvodné obavy o život a zdraví oběti.

Poškození jména a podivné objednávky

"Stalkingem by mělo být i zneužití osobních údajů pro objednávání zboží a služeb. To jsou takové případy, kdy vás pronásledovatel 'terorizuje' tím způsobem, že vaším jménem a s udáním vaší adresy objednává například erotické zboží a vy se pak divíte, co vám to přišlo a co musíte zaplatit," uvedl Chládek.

Pod trestný čin nebezpečného pronásledování by mělo spadat i vytrvalé poškozování jména u firmy, ve které stalkerova oběť pracuje, či u jejích společníků v případech, kdy je pronásledovaný podnikající osobou. Z průzkumu, který mezi zhruba tisícovkou Čechů provedla agentura Commservis.com, vyplynulo, že se stalkingem se setkala každá čtvrtá žena a každý sedmý muž.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Důchodová reforma

Jak vysvětlíte, že teď kritizujete vládu za navyšování věku odchodu do důchodu, přitom to není tak dlouho, co jste to taky navrhovala a tehdy vás zastavila Maláčová? A druhá věc, co mě zajímá, jestli máte připravenou nějakou vlastní důchodovou reformu, protože když jste byli ve vládě, tak jste s žád...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Babiš nebyl agent StB.“ Rána ze Slovenska. Odpůrci bez sebe: Hnus. Nehoráznost

18:50 „Babiš nebyl agent StB.“ Rána ze Slovenska. Odpůrci bez sebe: Hnus. Nehoráznost

Slovenské ministerstvo vnitra uznalo, že Andrej Babiš byl neoprávněně evidován jako agent StB v někd…