Senát rozhodne o zdanění církevního majetku při jeho prodeji

12.03.2013 17:20

Senát má ve středu rozhodnout o tom, že církve nebudou osvobozeny od daně z příjmů při prodeji vráceného majetku. Schvalovat má také vyslání českých vojáků do Mali. Naopak další návrh, který má umožnit vznik poslaneckého klubu LIDEM, pravděpodobně odmítne. Schůze horní komory s 12 body má být jednodenní, další obsáhlejší zasedání je plánováno na příští středu. Pozván na něj byl prezident Miloš Zeman, Hrad jeho účast zatím nepotvrdil.

Senát rozhodne o zdanění církevního majetku při jeho prodeji
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Senátu složilo slib 27 nových senátorů. Mezi novými například Tomio Okamura a Libor Michálek, staronovými Jaroslav kubera nebo Jiří Čunek

Na zrušení daňové výjimky pro církve se loni dohodl s koalicí poslanec Michal Doktor (Jihočeši 2012) výměnou za podporu schválení církevních restitucí. Návrh podpořila také opoziční ČSSD, která má v horní komoře většinu. Sama totéž prosazovala vlastní daňovou novelou.

Církvím má stát vrátit nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun

Daně by měly církve podle projednávané předlohy platit při prvním prodeji nemovitostí i movitých věcí, které jim budou v rámci majetkového narovnání se státem vráceny. Osvobození jim zůstane jen pro nabytí majetku. Výnos ze zdanění prodávaného restituovaného majetku je odhadován na půl miliardy až dvě miliardy korun. Církvím má stát vrátit nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun.

Hladké by mělo být s ohledem na doporučení senátního výboru pro obranu schvalování účasti českých vojáků v maliské misi Evropské unie. Až padesátka českých vojáků by v africkém státě, který se pokusili ovládnout islámští extremisté, měla začít působit od dubna. Češi by měli v Mali nejprve hlídat základnu v hlavním městě Bamaku, poté pomáhat při výcviku jednotek maliské armády.

Senátoři se mají věnovat také evropským předpisům včetně balíčku o ustavení bankovní unie

Novela, která by měla umožnit vznik klubu LIDEM, by měla rovněž omezit obstrukční možnosti využívané opozicí. Senátoři normu doporučili zamítnout kvůli tomu, že poslanci zcela odmítli původní cíl, tedy zpřísnění procesu schvalování zákonů ve Sněmovně a ponechali to beze změny jen pro Senát. V dolní komoře tak asi bude třeba nalézt dvakrát nadpoloviční většinu pro prosazení novely, neboť se ji chystá vetovat také prezident.

Senátoři se mají věnovat také evropským předpisům včetně balíčku o ustavení bankovní unie. Jejich jednání by mělo začít projednáváním petice za záchranu českého léčebného lázeňství.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …