Senát se bude nejspíš ve středu zabývat nejspíš i situací kolem svazu bojovníků za svobodu

26.02.2019 22:30

Senát se na středeční schůzi zřejmě bude zabývat i situací kolem Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS). Mohl by podle návrhu usnesení doporučit senátorům, aby omezili účast na jeho vzpomínkových akcích. ČTK o tom po dnešním jednání organizačního výboru informovala senátní tisková tajemnice Eva Davidová.

Senát se bude nejspíš ve středu zabývat nejspíš i situací kolem svazu bojovníků za svobodu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ustavující schůze Senátu. Proběhly volby předsedy a místopředsedů

Doporučení k omezení účasti členů horní komory na pietních akcích pořádaných nebo spolupořádaných ČSBS návrh usnesení zdůvodňuje „současným směřováním spolku, vystupováním a projevy jeho hlavních představitelů, odklonem od jeho původních hodnot, jeho zpolitizováním a inklinací k hodnotám předlistopadového režimu“.

V případě akcí oblastních organizací ČSBS návrh nabádá senátory, aby na nich svou osobní účast zvážili. U shromáždění pořádaných ústředím spolku by měl Senát svým členům doporučit, aby místo osobní účasti na pietách volili jinou formu uctění památky.

Svaz v poslední době čelil kritice například kvůli tomu, že ocenil komunistického poslance Zdeňka Ondráčka, který se jako policista podílel v roce 1989 na potlačování protirežimních demonstrací. Pozornost vzbudil i projev předsedy ČSBS Jaroslava Vodičky na tryzně v Terezíně, židovské obce označily jeho výroky o uprchlících za xenofobní. Svaz musel také řešit problémy ve vedení, když na funkci místopředsedy rezignoval válečný veterán Pavel Vranský. Sdružení jako důvod uvedlo jeho vysoký věk, Vranský odchod zdůvodnil ztrátou důvěry ve správné vedení svazu.

Část samospráv v reakci na opakované kontroverze uvedla, že nechce svaz dál dotovat. Týká se to například Hradce Králové, Jihlavy nebo Královéhradeckého kraje. Plzeň dotaci svazu výrazně snížila. Praha odmítla půjčit svazu sál Staroměstské radnice pro akci k 80. výročí okupace Československa nacistickým Německem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…