Senátor Brož: Je třeba posílit naše vztahy s NATO

30.08.2014 10:09

Růst výdajů na zbrojení v Rusku a s ním i vlivu armády na rozhodování Vladimira Putina rozhodně neříká, že připojení Krymu je konečné řešení a debatu o sankcích považuje za směšnou. Konflikt může podle něj trvat dlouho a obává se, že si všichni svým chováním říkáme o velký problém. Má tak i jedno varování. Jaké? V rozhovoru, který poskytl senátor a člen výboru pro obranu Zdeněk Brož (BPP) naší redakci, jsme hovořili nejen o zahraniční politice, ale také o blížících se komunálních volbách, kde se bude pokoušet obhájit mandát starosty Šumperka, a řeč přišla i na aktuální problémy, které sužují zdejší obyvatele.

Senátor Brož: Je třeba posílit naše vztahy s NATO
Foto: archiv starosty
Popisek: senátor a starosta Šumperka Zdeněk Brož (PBB)

Pane senátore, jste členem výboru pro obranu, zahraniční věci a bezpečnost. Jak vnímáte vývoj konfliktu na Ukrajině? Dočkáme se příměří?

Konfliktem na Ukrajině jsem šokován od samého počátku. Stojí proti sobě lidé, jejichž předkové možná leželi v jednom zákopu nebo seděli v jednom tanku a bojovali proti fašismu ve II. světové válce. Teď se vraždí navzájem, berou s sebou úplně nevinné oběti a my se na to díváme každý den v televizi. Obávám se, že konflikt bude trvat dlouhou dobu a přejme si, aby nepřerostl hranice Ukrajiny. Nevěřil bych, že se něco takového může stát v Evropě v roce 2014.

V souvislosti s vývojem událostí, jak po čase hodnotíte rozhodnutí o vzájemných sankcích mezi Evropskou unií a Ruskem?

Věřím a doufám, že zůstane pouze u těchto „zbraní“ mezi Evropou a Ruskem. Pevně doufám, že nedojde k eskalaci  konfliktu v ozbrojené střetnutí. V tomto světle se mi zdá debata o hospodářských sankcích a o tom, jestli HDP v Evropě zpomalí o pár desetin procenta, směšná. Měli bychom vidět trochu dál za horizont, ale zdá se mi, jako bychom raději nechtěli vědět, co bude zítra. Snad se nám to zle nevrátí.

Je odhadnutelné, jak se dál bude chovat Vladimir Putin? Máme se bát toho, že by Rusko chtělo obnovovat bývalé sovětské impérium?

Pro mne to není odhadnutelné. Já jsem se spálil, když se mne jeden žák deváté třídy ptal v hodině občanské výchovy, zda se Vladimir Putin rozhodne vstoupit s vojskem na Krym. Tehdy jsem to rezolutně odmítl jako nepředstavitelné porušení mezinárodních smluv a mezinárodního práva v Evropě. Za týden jsem se musel za svůj špatný odhad omluvit. Nejsem schopen říci, s čím se Rusko spokojí. Růst výdajů na zbrojení v Rusku a s ním i vlivu armády na rozhodování Vladimira Putina rozhodně neříká, že připojení Krymu je konečné řešení. Denně slyšíme z Ruska řeči o míru a diplomacii a denně proudí na Ukrajinu z Ruska nejen zbraně, ale už i vyzbrojená armáda. To je tragické. Každý den konfliktu navíc, každá jeho eskalace ztěžuje mírová jednání.

Za poslední půlrok jsme byli svědky ruské anexe Krymu, výbuchu občanské války na východě Ukrajiny, úmrtí našich vojáků v Afghánistánu, rozvalu situace v Iráku a neklidu v Pásmu Gazy. Co pro vás tyto zkušenosti znamenají? Jak máme v souvislosti s nimi přeformulovat naši obrannou a zahraniční politiku?

To všechno jenom odpovídá současnému rozervanému světu. Říkáme si všichni svým chováním o velký problém. Obyvatelé východního světa, kteří vyrostli na Západě, čerpali tam vzdělání a jejich rodiny i ekonomický prospěch, se obracejí zbraněmi proti tomuto světu a snaží se zničit demokratický systém, ve kterém vyrostli. Mnoho státníků má plná ústa míru, ale nechá naplnit raketami školy a nemocnice a pak z nich střílí na sousední státy. Invaze se prohlašuje za humanitární akci. Já bych se nerad dočkal další „humanitární mise“, kterou jsem zažil ráno 21. srpna 1968. Proto jsem rád, že jsme součástí EU a NATO a nevidím důvod na tom cokoliv měnit. Jen bychom měli být jejich poněkud pevnější součástí, nebýt vypočítaví, neschovávat hlavy do písku před problémem a pak žádat pomoc od jiných, až nám bude zle. Nemuseli bychom se jí dočkat.

V souvislosti s konfliktem je také hodně skloňováno NATO a naše bezpečnost. Jste pro posílení jednotek NATO v Evropě, zejména v Pobaltí či Polsku? Považoval byste za dobré přijmout na území základnu s vojáky NATO, například z USA?

Myslím, že čas, kdy bude třeba tato opatření udělat, se, bohužel, blíží. Pokud by se posilovaly jednotky NATO v Evropě, tak je asi jedno, odkud vojáci budou a jejich rozmístění bude nutné připravit podle obranné strategie NATO, která je jistě pro tento případ připravena. Pokud je mezi strategickými pozicemi i Česká republika, objeví se v budoucnosti i u nás.

V říjnu se také budete pokoušet obhájit mandát starosty Šumperka. S čím do voleb jdete, a jestliže uspějete, co považujete za nejdůležitější?

Nechystáme žádné převratné kroky. Finanční stabilita, rovnoměrné rozdělování finančních zdrojů, rozumné investice, to je naše představa dalšího udržitelného rozvoje města.

Jak byste hodnotil z hlediska rozvoje města a osobních priorit uplynulé čtyři roky? Co se vám osobně podařilo a s čím příliš spokojený nejste?

Hodnocení nechám v tomto případě na občanech a návštěvnících města. Oni nejlépe vidí, jak se město změnilo, tedy pokud chtějí vidět a „ocení“ to ve volbách pozitivním nebo negativním způsobem. Pokud jsem s něčím opravdu spokojený, tak je to způsob jednání, vysoká společenská kultura a spolupráce v radě a zastupitelstvu. Všichni odvedli skvělou týmovou práci a za to jim patří poděkování a každému z nich také příslušný podíl na rozvoji města. Stejné poděkování patří úřadu, kde naši spolupracovníci odsouhlasené návrhy zastupitelů uvedli v život.

Obyvatele města sužuje nedostatek pracovních příležitostí. Jak jste se ale vyjádřil pro naše stránky počátkem roku, věříte, že svítá na lepší časy. Potvrdila se vaše očekávání?

Tohle je vždy těžká otázka. Pracovní příležitosti rostou nebo klesají s celkovým vývojem ekonomiky. Aktuálně se situace poněkud zlepšila, ale co udělají podzimní a zimní měsíce, případně výše zmíněné sankce, je těžké předvídat. Chtěli bychom rozšířit možnosti investic v průmyslové zóně, čekáme na nové programovací období evropských fondů, otevřel se další úsek napojení na systém rychlostních komunikací, to všechno jsou události na misce vah a my se budeme snažit, aby podmínky pro vznik pracovních příležitostí byly co nejlepší.

Ještě v září by zastupitelstvo mělo jednat o vašem návrhu na stavbu nového altánu ve Smetanových sadech, který by nahradil ten současný, jenž půjde k zemi, ale na jiném místě v parku. Domníváte se, že uspějete? Jaké předpokládáte náklady?

Pevně věřím, že poslední návrh, který byl odsouhlasen radou, bude realizován. Je to myslím dobrý kompromis, který neponese příliš velké investiční náklady. Částku nejsem v tuto chvíli schopen přesně odhadnout, návrh na nový altán se dokončuje. Rozhodně nepůjde o částku, který by „zbořila“ rozpočet města. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Kateřina Synková

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…