Senátor ČSSD, který potíral organizovaný zločin: Žalobci se dnes už nebojí

30.07.2013 10:20

Senátor Miroslav Antl dostal na stránkách serveru ParlamentníListy.cz dotaz od jednoho z uživatelů. Čtenář J. Novák se zákonodárce ptá na jeho názor na nezávislost státního zastupitelství. Senátor jednoznačně volá po jeho nezávislosti a oceňuje práci Pavla Zemana, Lenky Bradáčové i exministra Pavla Blažka v tomto ohledu.

Senátor ČSSD, který potíral organizovaný zločin: Žalobci se dnes už nebojí
Foto: red
Popisek: Senátor Miroslav Antl na konferenci Elektronizace veřejné správy – součást boje proti korupci

"Nemyslíte, že by státní zastupitelství mělo být nezávislé a bez obav mohlo stíhat politiky?" ptá se čtenář ParlamentníchListů.cz J. Novák.

A senátor Antl, který dlouhá léta působil jako státní zástupce se specializací na organizovaný zločin, odpovídá jednoznačně: "K Vašemu jasnému dotazu zdůrazňuji, že státní zastupitelství musí být nezávislé!!! O to se od počátku snaží nové vedení státního zastupitelství, zejména nejvyšší státní zástupce pan JUDr. Pavel Zeman a paní vrchní státní zástupkyně v Praze JUDr. Lenka Bradáčová – a k nim se přidal i bývalý ministr spravedlnosti ČR pan JUDr. Pavel Blažek, kteří společně odvedli spoustu přínosné práce. Zatím asi zbytečně…"

Celá odpověď senátora Antla ZDE

Nenechají se zastrašit

Senátor svoji odpověď dál rozvádí. Státní zástupci podle něj nutně musí být zcela nezávislí na politicích, jejich stranických vedení, tedy na politické vůli, nevůli či dokonce zlovůli. A to je podle Antla zároveň jeden ze zásadních principů nového zákona o státním zastupitelství, který ovšem vláda stáhla z projednávání. To považuje za velmi nešťastný krok, ale naději senátor přesto neztrácí. "Naštěstí to zatím vypadá, že se (někteří) státní zástupci nedají zastrašit ani těmi nejvlivnějšími podezřelými a 'kandidáty na podezřelé'," píše v odpovědi.

Protože sám práci státních zástupců sleduje dlouhodobě a je s nimi také v čilém kontaktu, snaží se pomocí legislativy zlepšit jejich postavení. "A věřím, že oni budou stále aktivnější při nekompromisním a důsledném trestním postihu všech pachatelů, včetně politiků a jejich sponzorů…" uzavírá senátor Miroslav Antl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…