Senátor Fischer v Interview: Vetřelec musí pryč. Ukrajině vše vrátit, Rusko platit reparace. A Putina soudit

24.04.2023 21:47 | Komentář

Ukrajina se posunula zase o něco blíž EU, rychlé zahájení přístupových rozhovorů chce i český prezident Petr Pavel. Ukrajina tak bude chránit demokratický prostor, řekl v pořadu Interview ČT24 předseda senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Pavel Fischer. Rusko-ukrajinský konflikt by podle něj měl skončit územní celistvostí Ukrajiny, tak jak to bylo před rokem 2014 včetně Krymu. Navíc by Rusko podle něj mělo pak ještě zaplatit reparace.

Senátor Fischer v Interview: Vetřelec musí pryč. Ukrajině vše vrátit, Rusko platit reparace. A Putina soudit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na prezidenta Pavel Fischer

Ukrajina jako člen Evropské unie je podle Fischera téma mimořádně aktuální: „Ukrajina od nás chce zesílit právní systém, vynutitelnost práva, chce mít podíl na tom prostoru svobod a zároveň chce být jakousi pevností na té východní hranici, která nás bude bránit. To není jen o EU, ale i o aspiraci Ukrajiny stát se členskou zemí Severoatlantické aliance,“ řekl k cestě Ukrajiny do Evropské unie.

Sám doufá, že Ukrajina do EU vstoupí co nejdříve: „Ukrajina dostala nějaké podmínky, ty plní, hodně jich má splněných, teď už je na Komisi a členských státech, jak ten pokrok vyhodnotit. Já si přeji, aby i z těch motivačních důvodů dostala Ukrajina přístup co nejrychleji. Je to také otázka politické vůle. Politická vůle a ochota Ukrajinců dostat se do EU je obdivuhodná,“ uvedl s tím, že v žádném případě ale nejde o „přimhuřování očí“. „Je to citlivý proces, ve kterém je přimhuřování očí ke škodě všech,“ podotkl v pořadu Interview ČT24.

Vzpomněl i na své zážitky při návštěvě v Kyjevě: „Když jsem Kyjev osobně navštěvoval, tak vedle zmaru a ztracených lidských životů jsem viděl obrovskou touhu co nejrychleji a nejblíže být Evropské unii, to volání, na které musíme umět slyšet,“ pokračuje senátor.

„I pro nás, pro české aktéry a občany, je dobře, když se Ukrajina bude hlásit ke stejným pravidlům, jaká platí u nás,“ míní Fischer, který zopakoval, že se můžeme jako Češi spolehnout, že Ukrajina nebude mít od Evropské komise žádné úlevy ve splňování daných pravidel. „To vám mohu garantovat. Kdyby to tak nebylo, budeme to ze Senátu kontrolovat,“ doplnil předseda senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost.

Tento proces bude podle Fischera trvat ale ještě mnoho let, dříve možná skončí válka. „Já věřím, že válka skončí brzy, ale proces vyjednávání a vyrovnání rozdílů bude ještě nějaký čas trvat,“ myslí si.

Následoval dotaz moderátora Daniela Takáče, zda spíše válka neposune veškerou snahu dohánění právního státu a odstraňování korupce o mnoho kroků zpět. „Ve válce se může dít leccos,“ poznamenal Fischer a reagoval slovy: „Já bych vás chtěl upozornit, protože tato skeptická otázka má svou pozitivní odpověď. Já bych vás chtěl upozornit, že prezident Zelenskyj některé významné úředníky nebo představitele Ukrajiny odvolal a vyměnil pro podezření z vážné korupce,“ trval na tom, že Ukrajina dává pozor na to, aby tyto vážné problémy nepřerostly únosnou mez. „Mám za to, že ta země pořád funguje, přestože je pod palbou,“ doplnil.

Fischer se také zamyslel nad tím, za jaké situace bude možné říct, že válka na Ukrajině skončila? Pro mě to, k čemu dnes musíme přihlížet, je okupace suverénního státu. A kdo okupuje, ten rozpoutal válečnou operaci. Teprve když skončí ta okupace, můžeme říct, že válka skončila,“ hovořil o územní celistvosti Ukrajiny, tak jak byla před rokem 2014 včetně Krymu.

Takáč se nadechl a optal se: „Vy jste letitý zkušený diplomat... To je reálné, tohleto?“ „Vy jste zkušený redaktor. To musí být reálné! Jinak jsme do Evropy zavlekli velmi vážný konflikt, který se dá srovnat s tím, jak probíhaly boje ve druhé světové válce. Já bych řekl: Neblázněme! Ten konflikt je tak vážný. Je potřeba, aby nejenom Rusko opustilo území suverénního státu, ale aby i začalo platit reparace,“ uvedl senátor s tím, že Ukrajina bude potřebovat obnovit.

„Kdyby se tamhle otevřely dveře a do studia by přišel nějaký vetřelec a začal to tu okupovat, tak musíme říct, že musí okamžitě pryč, nebo nemůžeme obnovit činnost České televize,“ dal Fischer Takáčovi bližší příměr. Vladimir Putin se dopustil nejvážnějších zločinů, za ty je potřeba, aby byl souzen.

„Já tomu rozumím, že tak si to představujete, pak je tu ale ta politická, diplomatická realita,“ pousmál se moderátor. „Za jakých podmínek tohle může nastat?“ dotazoval se na vrácení ukrajinských hranic před rok 2014. „Je potřeba, aby mezinárodní právo platilo na území Ukrajiny a také na území Ruské federace, věřím, že ke slovu přijde nezávislý trestní tribunál, který označí pachatele a otevře Rusku cestu k budoucnosti bez válečných zločinců,“ poznamenal Fischer.

„Obnovení kontroly nad suverénním územím Ukrajiny, to je cíl, ke kterému bychom měli spět i v našem vlastním zájmu, podmínky nějakého příměří, je potřeba, aby Ukrajinci stanovili sami. Nejhorší by bylo, kdybychom za ně rozhodovali, protože oni tam dnes umírají,“ řekl senátor Fischer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Fischere, a jaké reparace bude platit USA Afghánistánu, Sýrii, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseelefant9 , 25.04.2023 0:20:33
a dalším Arabským zemím? Všude jen vraždili a nakonec utekli. Z prosperující Libye udělali rozvojovou zemi plnou místních válek. Kam šlápla noha američana, tam za ním zůstaly jen tisíce mrtvol, zmrzačených lidí a zničená zem. A reparace? Fischere, jdi se bodnout, nebo si taky závislý na drogách jako narkoman Zelenský?

|  11 |  0

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…