Senátor Kubera si v předvolební debatě stěžoval na nepřizpůsobivé, kteří vytlačili běžné občany z koupaliště. A začala mela

27.09.2018 19:33

Český rozhlas pořádá před komunálními volbami sérii debat regionálních volebních lídrů. Tentokrát moderátor Jan Pokorný zpovídal politiky ze severočeských Teplic. Tamní dlouholetý primátor Jaroslav Kubera z ODS zase jednou rozehrál mediální koncert. Podívejte se sami, jak „tvrdil muziku“.

Senátor Kubera si v předvolební debatě stěžoval na nepřizpůsobivé, kteří vytlačili běžné občany z koupaliště. A začala mela
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Místopředseda Senátu PČR Jaroslav Kubera pořádal seminář

V Českém rozhlase proti sobě usedli Jaroslav Kubera (ODS), který je primátorem města už 24 let. Proti němu zaujal místo Jiří Štábl z hnutí ANO, který Kuberu označil za zábavného člověka, který dokáže okouzlit občany. Radka Růžičková z ČSSD dodala, že Kubera dokázal našetřit v městském rozpočtu, a tím přesvědčil občany. Komunista Jaromír Kohlíček konstatoval, že Kubera má v programu prvky komunistického programu, tak ho lidé volí. „Má v programu prvky komunálnímu socialismu,“ konstatoval komunista. Spolu s nimi se debaty zúčastnili Zdeněk Pešek (SPOZ), Zdeněk Kettner (SPD), Jakub Mráček (VOLBA PRO! TEPLICE), Josef Kolařík (Za obnovu Teplic…jaké jsme je znali) a Michal Kasal (Pro sport a zdraví – Teplice).

Když dostal slovo Kubera, nechtěl se svými kandidáty polemizovat. Zdůraznil však, že má jeden hendikep. „Já nemám Facebook. Lidi dnes tvrdí, že bez Facebooku se svět nepohne, já bych chtěl prokázat, že pohne,“ pravil Kubera.

Moderátor Jan Pokorný poté otevřel téma bezpečnosti v Teplicích. Kandidát na primátora z řad SPD Zdeněk Kettner navrhl rozšířit kamerový systém, a to především k problémovým lokalitám. Pomoci mají také asistenti prevence kriminality. Ti by však nepůsobili v pozici domobrany. „To v žádném případě,“ zdůraznil Kettner. Za zásadní považuje to, aby policie jen nevybírala pokuty za špatné parkování, ale aby v první řadě pečovala o bezpečnost ve městě.

„Je potřeba si uvědomit realitu, v jaké jsme,“ reagoval Kubera. „My bychom mohli navýšit stav třeba o 150 strážníků, ale když děláme výběrové řízení, tak se nám přihlásí jeden. Nejsou lidi,“ zdůraznil Kubera s tím, že město nemá dost policistů.

V souvislosti s bezpečností otevřel Pokorný debatu také o zákazu heren v Teplicích. Kubera konstatoval, že do kasin chodí Vietnamci a lázeňští hosté. „Nebyly tam přichyceny děti,“ zdůraznil Kubera.

Když dostala slovo Radka Růžičková z ČSSD, ve shodě s Kuberou upozornila na menší počet policistů, a to jak v řadách městské policie, tak policie státní. Obě složky mají podle ní příliš málo policistů. „Ten úbytek je hlavně proto, že Praha je přeplatí,“ uvedla sociální demokratka.

Josef Kolařík z hnutí Za obnovu Teplic...jaké jsme znali by přitvrdil především vůči držitelům drog. Pokud dnes zákon říká, že je držení malého množství drog v pořádku, je to podle Kolaříka problém.

Ve druhé polovině debaty se Pokorný ptal na venkovní koupaliště v Teplicích. Michal Kasal z hnutí Pro zdraví a sport Teplice konstatoval, že si Teplice zaslouží kvalitní venkovní koupaliště. Na tom se shodl se sociální demokratkou. Venkovní koupaliště by se podle dámy mělo vrátit na zámeckou zahradu v centru města, kde bývalo kdysi. Už z nostalgie. Jakub Mráček z Volby pro Teplice má také za to, že by se koupaliště mělo vrátit do zámecké zahrady. „Kde bylo od roku 1932,“ zdůraznil.

Kubera nabídl trochu jiný pohled. Podle jeho názoru nelze jen z nostalgie podepisovat petice o obnově starého koupaliště. „Doby, kdy já jsem chodil na zámeckou a druhý den nebylo vidět na dno, už jsou dávno pryč. Ty předpisy se od té doby dramaticky změnily. A to, co se stalo nedávno v Dubí, to byl mimochodem osud i zámecké zahrady,“ připomněl primátor případ potyčky Romů a Neromů na tamním koupališti. „Ve chvíli, kdy ji začali navštěvovat tzv. nepřizpůsobiví, tak tam ti běžní občané přestali chodit a ta zámecká chátrala,“ uvedl Kubera. Problém lokality je v tom, že kousek odtud vede dálnice, takže už tam není takový klid, a navíc současní vlastníci pozemku prý požadují tak velkou prodejní cenu, že si ji město nemůže dovolit.

„Mě zaujala slova pana Kubery o nepřizpůsobivých. Vydedukoval jsem z nich, že nepřizpůsobiví jsou líní a nevyjdou si kopec,“ zareagoval na Kuberu Kettner. Zdeněk Pešek z SPOZ konstatoval, že venkovní koupaliště chybí Teplicím už asi 30 let. „Pro lidi s nízkými příjmy je dobré mít koupaliště tady v centru, to jest ta zámecká, protože si neumím představit, jak by maminka samoživitelka s dětmi cestovala někam do kopce na Novou Ves,“ zmínil kandidát část města. „Před deseti lety byla ta zámecká prodávaná městem a jistě víte, kdo v té době byl primátorem,“ rýpl si do Kubery. Kolařík v tom komunistovi dal za pravdu.

Zdeněk Pešek se pokusil přehodit výhybku debaty. „My tady řešíme, kde bude koupaliště, ale nebavíme se o tom, jaké koupaliště bude za pět, za deset let.“ Kubera se ohradil. „My tu strategii máme, je to otevřený dokument a nevšiml jsem si, že by k tomu přišla nějaká stížnost,“ prohlásil primátor. Pešek poté doporučil zeptat se Tepličanů v referendu, kde by chtěli mít koupaliště.  

Když se pořad chýlil k závěru, Kubera Teplice vychválil. „Město je to famózní a já si přeju, aby to za pět let bylo pořád svobodné město svobodných občanů. Nevěřte tomu, co je na plakátech, z toho už jsem dávno vyrostl,“ uzavřel debatu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…