Senátor Valenta se pustil do Babiše: Ta vaše buzerace nebude vůbec k ničemu

28.04.2015 12:22

I čísla prý prokazují nesmyslnost elektronické evidence tržeb, zarputile prosazované ministrem financí Andrejem Babišem. Myslí si to známý podnikatel a senátor za Stranu soukromníků Ivo Valenta.

Senátor Valenta se pustil do Babiše: Ta vaše buzerace nebude vůbec k ničemu
Foto: archiv senátora
Popisek: senátor Ivo Valenta

Ten nechává stranou alarmující fakt, že s registrační pokladnou vstoupí do každé hospody „státní agent, který bude ve dne v noci fízlovat všechny“. Důležité je podle něj i to, že věc nemá žádný ekonomický význam.

Hlavní uváděný důvod – boj proti daňovým únikům – je prý velmi pochybný. NKÚ sice odhaduje daňové úniky na DPH na 105 miliard, ale „stínová ekonomika“ z toho tvoří pouhých sedm procent. Tvrzení ministra Babiše, že jen z restaurací dokáže získat navíc přes deset miliard na daních, jsou prý značně nadhodnocená.

Je prý otázkou, co je skutečným motivem Andreje Babiše pro elektronickou evidenci, kterou prosazuje bez ohledu na věcné argumenty. „Třeba má někdo chuť natolik zmonitorovat obchodní aktivity i těch nejmenších podnikatelů, aby pak mohl velmi jednoduše, ale především mocensky posilovat roli státu a jeho význam v řízení a ovlivňování tržní ekonomiky,“ píše. A nebo za tím mohou prý stát skryté obchodní zájmy.

Celý komentář ZDE

Místo toho, abychom skutečně začali nastolovat „manažerskou profesionalitu“, o které Babiš před volbami mluvil, zde ztrácíme čas projektem, který vyřeší maximálně sedm procent podvodů s DPH. Již dnes přitom prý mají finanční úřady na daňové podvodníky desítky nástrojů.

„Jenže to dá asi víc práce, než zavést plošný špionážní systém, který bude z podstaty věci rovnou nahlížet na všechny podnikatele jako na podvodníky,“ píše Valenta. I Chorvatsko, které nám dávají za vzor, může prý být varováním. „V Chorvatsku nedošlo k žádnému růstu výběru DPH, míra nezaměstnanosti přesahuje hranici 20 % (v ČR „jen“ 7,9 %) a velikost veřejného dluhu vůči tamnímu HDP je odstrašujících 75,7 % (v ČR „jen“ 45,7 %),“ vypočítává senátor.

Česká ekonomika podle Valenty stojí na malých a středních podnikatelích a každý podobný nesmysl povede k likvidaci mnoha živností.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…