Senátor Žaloudík se neudržel: Roušky jsou psychosociální jev. Díky nim je na dálku vidět, jestli hrajete hru, nebo ne

26.04.2020 9:42

Onkolog a senátor za ČSSD profesor Jan Žaloudík by byl rád, kdyby vládou stanovená karanténa už skončila. Z lékařské obce to tak cítí, i od značné části veřejnosti. „Nerad bych, kdybychom si toho začali užívat. A to jak nahoře, tak dole. Tím nahoře myslím pohodlnější vládnutí,“ říká v rozhovoru pro server Echo24.cz. Připomíná, že nošení roušek lidi neochrání, ale může jim i přitížit; roušky považuje za symbol a psychosociální jev.

Senátor Žaloudík se neudržel: Roušky jsou psychosociální jev. Díky nim je na dálku vidět, jestli hrajete hru, nebo ne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prof. MUDr. Jan Žaloudík, CSc., senátor

Zajímavé je pro senátora například sledovat, jak rychle se dají najednou schvalovat zákony. „V rámci našeho boje s koronavirem v pondělí přijde vládní návrh zákona, v úterý projde Sněmovnou, ve středu Senátem, ve čtvrtek už ho mají na Hradě,“ zmínil, zatímco některé zákony se řeší roky, je kolem nich dlouhosáhlé dohadování.

„Já bych každopádně z té karantény velice rád brzy vystoupil, určitě během května,“ vyslovil přání Žaloudík.

Stejně tak volá po odrouškování republiky. „Ovšem viry jsou nanometrové částice, a my tu vedeme diskuse, jestli jsou roušky a mezery kolem nich pro viry propustné. To je docela veselé, ne?“ vysvětluje onkolog.

A upozorňuje na další riziko nošení roušek: „Když budete v jedné roušce desítky minut, ne-li několik hodin, hrozně by mě pak zajímaly vaše stěry z roušky. Tady nejde jen o viry, ale i o bakterie, které si zase vdechujete sám zpátky,“ řekl s tím, že pokud si člověk roušku pořád nepere a nepřežehluje, nikomu to nepřidá. Nehledě na to, až venku vystoupají teploty nad 30 stupňů...

Vzpomenul, jak na vojně nosili plynovou masku. „Já to nenáviděl, když nás v ní za trest ve vedru nechali pochodovat. Fakt je, že teda těsnila. Možná profesora Prymulu napadne, že když budeme zlobit, předepíše nám vojenské masky,“ podotkl senátor.

Roušky považuje pouze za symbol poslušnosti vůči celku. „Díky nim je už na dálku vidět, jestli hrajete hru, nebo ne, a respektujete opatření vlády, nebo ne. Je to psychosociální jev, a byl bych nerad, aby se ujal,“ poznamenal profesor Žaloudík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…