Senátor varuje před tvrdým dopadem protiruských sankcí. Mohou narušit trh celé EU

31.07.2014 18:58

Podle bývalého předsedy Agrární komory a současného předsedy Strany práv občanů Jana Veleby není pravdou, že protiruské sankce přijaté EU nemohou poškodit české zemědělce.

Senátor varuje před tvrdým dopadem protiruských sankcí. Mohou narušit trh celé EU
Foto: hns
Popisek: Senátor, exprezident Agrární komory a předseda SPO Jan Veleba

„Není pravda, jak tvrdí Ministerstvo zemědělství ČR, že zostření sankcí vůči Ruské federaci se českých zemědělců nedotkne. Naopak. Už nyní mám informace z terénu, že dopady mohou být velmi tvrdé a že mohou narušit dokonce celý unijní trh s potravinami,“ uvedl Veleba.

Pokud Rusko přestane odebírat zeleninu a ovoce z Polska, tak obrovské množství těchto komodit podle něj skončí ve střední Evropě a pochopitelně také v České republice. „A jaký to bude mít efekt pro české pěstitele? Na to si každý dokážeme odpovědět,“ dodal Veleba.

Takový přetlak zboží může vést až k cenové válce. „Uvědomme si, že Polsko je 30x větší producent jablek, višní či rybízu než ČR a dokonce 60x větší producent jahod,“ dodal Veleba s tím, že může dojít i na maso a další komodity.

  • Celý text ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…