Senátoři ČSSD chtějí prosadit nižší sazbu DPH na knihy, učebnice a noviny

10.12.2011 12:00

Senátoři ČSSD chtějí navrhnout novelu, která by umožnila prosadit sníženou sazbu DPH na knihy, učebnice, noviny a další věci. Úmysl potvrdil deníku právo senátor Marcel Chládek (ČSSD).

Senátoři ČSSD chtějí prosadit nižší sazbu DPH na knihy, učebnice a noviny
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Kateřina Jacques

Podle Chládka se návrh projednává s právníky. Senátoři ČSSD by rádi do zvýhodněné desetiprocentní sazby DPH prosadili knihy, učebnice a noviny. Uvažovali také o variantě nulové daňové zátěže, která je tradiční ve Velké Británii.

Senátoři se chtějí dohodnout napříč politickým spektrem a vyhnout se zamítnutí

„Chtěl bych tento návrh projednat v našem klubu a byli bychom rádi, kdyby se podařilo získat kompromisní souhlas napříč politickým spektrem, aby mohl jít do parlamentu jako návrh našeho výboru pro vzdělání, vědu, kulturu a petice," řekl Chládek Právu.

Senátoři ČSSD by se rádi vyhnuli odmítnutí jako v předchozích případech.

Deník Právo zjistil, že návrh by měli senátoři představit na tiskové konferenci v prosinci, aby se dosáhlo jeho brzkého projednání a schválení. K tomu by mohlo dojít s účinností od 1. ledna 2013.

Nakladatelé by měli zkusit přežít i bez zisku

Zdeněk Pobuda z nakladatelství Epocha by to uvítal. „Lepší v roce 2013 než nikdy," řekl Právu. Podle něj se nejedná jen o knihy, učebnice a další tiskoviny. Došlo by k obecnému zdražování kvůli dlouhodobějšímu přesunu z přímých daní na nepřímé.

„Mělo by se skončit se lhaním, že velcí podnikatelé by při vyšší zdanění uprchli. Neutíkají z Německa ani ze Švédska, kde mají vysokou sazbu a země žije v reálném koncensu," tvrdí.

Dodal, že se nakladatelé budou snažit o udržení ceny v přijatelné míře. Nakladatelé se prý musí pokusit přežít bez zisku, protože po několikerém zvýšení daní přímých i nepřímých už není na čem šetřit.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…