Separatisté na východě Ukrajiny osvobodili svého zajatého vůdce

17.05.2014 11:34

Ukrajinští pohraničníci dnes ráno zajali jednoho z vůdců proruských separatistů na východě země, gubernátora samozvané Doněcké lidové republiky Valerije Bolotova. Pohraničníci však nedostali posily, a tak si ozbrojení vzbouřenci dokázali vynutit osvobození svého vůdce. Oznámila to agentura Interfax.

Separatisté na východě Ukrajiny osvobodili svého zajatého vůdce
Foto: youtube.com
Popisek: Hořící Dům odborů v jihoukrajinské Oděse

Pohraničníci Bolotova zatkli kolem 4:45 SELČ na hraničním přechodu s Ruskem v Luhanské oblasti a vzápětí o tom informovali další úřady, včetně velení „protiteroristické operace", jak Kyjev označuje tažení proti proruským separatistům. „Avšak ani za dvě hodiny žádné posily na hraniční přechod nedorazily," uvedla pohraniční stráž v komuniké.

Mezitím na přechod zaútočila více než stovka ozbrojenců, kterým se podařilo zajatce osvobodit. Komuniké vylíčilo přestřelku na přechodu jako tvrdý boj. Žádný pohraničník ale nebyl zraněn.

Osvobozený vůdce patří k bojovnému křídlu radikálů

Bolotov minulé úterý vyvázl z údajného atentátu, po kterém si odjel léčit lehké zranění do Ruska, aniž by se jej pohraničníci pokusili zadržet. V důsledku vyšetřování pohraniční stráž slíbila, že gubernátora při jeho návratu zatkne, jak se i stalo.

„Lidové republiky", které separatisté vyhlásili v Luhanské a Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, mezitím ukrajinská generální prokuratura označila za „teroristické organizace" s jasnou hierarchií a kanály financování a dodávek zbraní.

Bolotov podle ukrajinských médií patří k bojovnému křídlu proruských radikálů, kteří převzali vedení povstaleckých skupin koncem dubna z rukou umírněnějších aktivistů. Prý odmítá rozhovory s Kyjevem, je stoupencem ozbrojeného povstání a jeho cílem je spojení se sousedním Ruskem.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …