Separatisté útočí na letiště v Doněcku. Jaceňuk opět ukazuje na Rusko

20.01.2015 9:31

Boje v oblasti doněckého letiště neutichají. Za posledních 24 hodin byli podle informací ukrajinské strany zabiti tři vojáci a dalších téměř sedmdesát jich bylo zraněno. Obě dvě strany se navzájem obviňují z eskalace napětí. Zmírnění sankcí je ve světle těchto událostí nepravděpodobné, hlásí EU.

Separatisté útočí na letiště v Doněcku. Jaceňuk opět ukazuje na Rusko
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Všude ve vesnicích a městech jsou krátery po bombách

Agentura Reuters informuje o těžkých bojích, které probíhají u doněckého letiště. Proruští separatisté v posledních hodinách obnovili ofenzivu v reakci na zvýšenou aktivitu Kyjeva. Na Ukrajině se mimo jiné kyjevským bojovníkům o kdysi luxusní a výstavní letiště říká ,,kyborgové". A prezident Petro Porošenko nedávno sdělil, že jejich udatnost se zapíše zlatým písmem do dějin Ukrajiny. Ukrajinská armáda dále oznámila, že za posledních 24 hodin byli zabiti tři její vojáci a dalších 66 zraněno. Zároveň její nejvyšší představitelé obvinili separatisty z porušování mírových dohod podepsaných v Minsku. Naopak Moskva vyjádřila znepokojení nad činností Kyjeva a prezident Putin navrhl svému ukrajinskému protějšku vlastní mírový plán. Petro Porošenko však Putinovu iniciativu odmítl.

celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

„Je obrovskou strategickou chybou, pokud hodlá Ukrajina řešit krizi vojenskou cestou. Tento krok může negativně ovlivnit celistvost ukrajinského území,“ vyjádřil se náměstek ruského ministra zahraničí Grigorij Karasin. Naproti tomu ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk prohlásil, že ukrajinská zpravodajská služba potvrdila, že Rusové i nadále dodávají separatistům zbraně a vojenský materiál. „Systém Grad, Smerch a Buk,“ konkretizoval obsah dodávek Jaceňuk na společné tiskové konferenci s polskou premiérkou Ewou Kopaczovou.

Reuters rovněž zmiňuje sérii doposud neobjasněných výbuchů v Charkově, který se nachází ve velké vzdálenosti od ohniska probíhajících bojů. Poslední takový incident se odehrál před budovou městského soudu a bylo při něm zraněno 14 lidí. Markijan Lubkovskij ze Stání bezpečnostní služby na svém facebookovém profilu uvedl, že tyto výbuchy jsou považovány za teroristický čin.

akční video z poničeného doněckého letiště si prohlédněte ZDE

Ve světle současných událostí se podle Reuters nedá očekávat, že by Evropská unie uvažovala o zmírnění ekonomických sankcí uvalených na Rusko. A to navzdory tomu, že se v posledních týdnech podobné signály objevovaly. Ať už z úst francouzského prezidenta Hollanda či šéfky evropské diplomacie Federiky Mogheriniové. „Neumím si představit, že by nyní bylo možné přikročit k rušení sankcí,“ prohlásil po jednání ministrů EU německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier.

Moskva nicméně i nadále popírá, že by měla s eskalací konfliktu cokoli společného. V rámci svého mírového plánu navrhoval prezident Putin stažení všech těžkých zbraní z bojiště. „To je nyní naše absolutní priorita,“ cituje v této souvislosti agentura Reuters prohlášení ruského ministerstva zahraničí. Ukrajinské ministerstvo zahraničí v reakci na to apelovalo na ruské ministerstvo zahraničí, aby Rusko dodržovalo body mírové dohody z Minsku. „Je velmi důležité, aby byla tato dohoda splněna bod po bodu. A nejenom pouze části, které se Moskvě a separatistům hodí,“ komentoval pro televizní kanál 112 celou situaci mluvčí ministerstva Evžen Perebynis.

 

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…