Server: Projev Němcové na kongresu ODS byl tragický

20.01.2014 17:27

Nad výsledky víkendového kongresu ODS se mimo zamýšlel také server Týden.cz. Zákulisní dohody prý tentokrát nefungovaly. A nezvolení Jiřího Pospíšila a Miroslavy Němcové do vedení strany lze chápat kladně.

Server: Projev Němcové na kongresu ODS byl tragický
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala řeční na 24. kongresu ODS

„ I řada ze starších delegátů olomouckého kongresu vzpomínala, že když svého času přišel do místnosti předseda Václav Klaus, všichni zmlkli, postavili se do pozoru a napjatě poslouchali, co řekne. Když ho vystřídal Mirek Topolánek, musel si onu místnost sice nejprve obejít, ale výsledek byl ve finále stejný. U Petra Fialy to zatím rozhodně neplatí,“ uvedl server s tím, že Fialovi asi bude ještě nějaký čas předhazován nedostatek charismatu a fakt, že do ODS vstoupil teprve nedávno. Jenže z jeho volby bylo jasné, že za Fialou ODS stojí bez ohledu na jednotlivé názorové frakce.

Fialovi tak přinejmenším odpadá nutnost objíždět regiony pro získání jejich podpory.  Může se tak rovnou věnovat programové části a snaze o důslednou opoziční politiku.

Tvrdý boj o posty místopředsedů podle serveru dokládá, že snad poprvé od kongresu ve Františkových Lázních v roce 2002 tentokrát opravdu nefungovaly žádné zákulisní dohody.  „Delegáti dali skutečně na osobnosti kandidátů, případně jejich nominační projevy, zatímco dříve byli schopni do volební urny hodit klidně i jméno Davida Vodrážky ze Stodůlek jen proto, že se na tom ,velcí kluci' někde v přítmí dohodli,“ podotýká server.

Pochybnosti ale vzbuzuje fakt, že ve vedení ODS jsou dva europoslanci. Server se ptá, jestli oběma nejde spíš jen o výhodné postavení na stranické eurokandidátce a zda se budou moci z Bruselu věnovat řízení strany.

 Podle serveru lze chápat nezvolení Jiřího Pospíšila a Miroslavy Němcové do vedení strany jako klad: „Miroslava Němcová až příliš podlehla myšlence o vlastní nezastupitelnosti a nepostradatelnosti. Na shánění podpory před kongresem se vykašlala, její kandidátský projev v Clarionu byl přímo tragický.“

Odchodu bývalého ministra spravedlnosti z vedení ODS server také nelituje: „U Pospíšila se potvrdilo, co se o něm v ODS špitá už delší dobu: že už zkrátka tak nějak většinu spolustraníků štve. Ať už je to jeho schováváním se v krizových situacích, hraním si na vlastním písečku nebo jeho počínáním na Ministerstvu spravedlnosti.“

Celý článek je zde:

http://www.tyden.cz/rubriky/nazory/kongres-ods-pres-vsechny-vyhrady-to-tak-spatne-nebylo_295467.html#.Ut0jyfuLrs2


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…