Server: V ODS je nálada jako na pohřbu. Strana je zničená, zmatená, bez peněz

02.08.2013 11:01

V ODS je podle nejmenovaného europoslance, který se svěřil serveru Česká pozice, nálada jak na pohřbu. O stranu, která je prakticky bez šancí na volební úspěch, prý nejeví zájem sponzoři a může být prý dokonce problémem naplnit kandidátky, protože například pro komunální volby si řada kandidátů nepřeje být s touto stranou spojována. Navíc prý není schopna si ani vybrat vedení a improvizovaně ji řídí tandem Martin Kuba - Miroslava Němcová.

Server: V ODS je nálada jako na pohřbu. Strana je zničená, zmatená, bez peněz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Kuba

„Na úrovni oblastní organizace jsme nedávno řešili kandidátky do komunální politiky. Zjistili jsme, že lidé nechtějí své jméno spojovat s ODS, jejíž preference klesají. Dokonce tentokrát váhají i někteří straníci, kteří musejí do kampaně vložit svoje peníze,“ prozradil serveru Česká pozice zdroj z ODS. Finanční vyhlídky občanských demokratů navíc podle vnitrostranické šuškandy zhoršuje fakt, že někteří „tradiční“ sponzoři se po kauze Jany Nagyové raději uchýlili do zahraničí. Strana prý proto nejspíš vše vsadí na levnou, efektivní kampaň.

To však podle pátečního článku České pozice s titulkem "ODS: Rozvrat a dezorientace" zdaleka není jediný problém, v němž ODS tone. Dosavadní hegemon pravé strany politického spektra dokonce není schopen najít ani osobu, za kterou by se strana sjednotila. Po rezignaci Petra Nečase stranu improvizovaně řídí tandem Martin Kuba - Miroslava Němcová. Druhá jmenovaná by měla být volebním lídrem, ale spíše než přirozenou autoritou je minimalistickým kompromisem, na kterém se shodla dvě znesvářená křídla strany.

Po odstoupení Petra Nečase bylo údajně Grémium ODS rozděleno přesně napůl. Jednu polovinu tvořili „nečasovci“, kteří za premiérského kandidáta prosazovali Zbyňka Stanjuru, a druhou příznivci prvního místopředsedy strany Martina Kuby (který se po Nečasově rezignaci stal formálně nejvyšším straníkem). Kompromisem mezi oběma skupinami se stala Miroslava Němcová, důvěryhodná a nikomu nevadící předsedkyně Poslanecké sněmovny.

Takto improvizované vedení má řídit ODS až do voleb. Snahy, aby se podzimní nevolební kongres stal volebním, jsou prozatím odmítány. Němcová nemá zájem na změně současné situace a Kuba podle České pozice sází na to, že Němcová v pozici lídra prohraje příští volby, a on si pak řekne o nejvyšší stranickou funkci. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…