Server bilancuje první měsíc: Zeman má rád ČSSD i EU, ale knížete ne

04.04.2013 18:10

Prezident Miloš zeman již měsíc zastává svůj úřad. Vlídný byl k ČSSD na jejím sjezdu, ukázal se jako proevropský, spory má ale se svým rivalem z volby Karlem Schwarzenbergem. Vztahy shrnul server iDNES.cz.

Server bilancuje první měsíc: Zeman má rád ČSSD i EU, ale knížete ne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

 Schwarzenberg ve čtvrtek na otázku iDNES.cz, co by šlo udělat pro to, aby se jeho vztahy s prezidentem zlepšily, odvětil: "Musí obě strany dodržovat meze. Budu chtít s prezidentem Zemanem o tom jednat." Spor se vyhrotil kvůli velvyslancům, Zeman chce v Rusku europoslance za KSČM Vladimíra Remka a na Slovensku ženu svého předchůdce na Hradě Livii Klausovou. To Schwarzenberg odmítá a obě strany se drží v klinči. Zeman totiž naopak blokuje návrhy na jiné velvyslance, které si přeje vláda.

Spokojený Brusel

Ačkoli v to možná někteří Zemanovi příznivci doufali, Nečasově vládě "po krku" zatím nový prezident rozhodně nejde. Už krátce po zvolení odmítl, že by hodlal využít extenzivního výkladu Ústavy a odvolat vládu podle svého uvážení.

Příjemně překvapeni museli být sociální demokraté, když za nimi prezident Miloš Zeman dorazil do Ostravy. "Jako prezident České republiky jsem povinen být nadstranický. Jako občan Miloš Zeman si přeji vítězství sociální demokracie v příštích volbách," prohlásil Zeman.

Spokojeni mohou být i v Bruselu. Zeman ve středu splnil to, o čem mluvil v kampani - nejenže nechal na Hradě vyvěsit vlajku Evropské unie, ale podepsal také novelu Lisabonské smlouvy, takzvaný euroval. Navíc potvrdil, že chce Česko v tvrdém jádru Unie a že by si přál i postupnou harmonizaci daní.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…