Server si psal s mužem, který v Praze poničil billboardy. A toto zjistil

09.10.2014 17:26

Předvolební Praha je zanesená mnoha poutači a plakáty, které se snaží získat voliče. Nyní také mohou Pražané na billboardech vidět mnoho začerněných tváří politiků. Jde o tajný projekt umělce Epose 257, který už dlouhodobě upozorňuje na narušování veřejného prostoru. „Stávající situace je pro mě naprosto neúnosná,“ přiznal v rozhovoru pro Lidovky.cz

Server si psal s mužem, který v Praze poničil billboardy. A toto zjistil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kampaň do nadcházejících voleb v ulicích Prahy. Podívejte se na některé slogany

Maskovaný umělec, který si říká Epos 257, pracuje v ilegalitě. Svou tvář i jméno proto pečlivě tají. Je členem skupiny Ztohoven. Server Lidovky.cz s ním komunikoval přes email.

Epos 257 totiž před několika dny zrealizoval svůj projekt. Barevnými stříkanci zakryl tváře některých kandidátů před komunálními a senátními volbami.

Co tím umělec sleduje? „Především jde o svébytné umělecké vyjádření. Veřejný prostor a sdílená realita k tomu pro mě neodmyslitelně patří. Nejde jen o politiku a billboardy, jde o kulturní odkazy, které zde vytváříme a jež zpětně formují naše společenské podvědomí. Vše je řečeno v abstrahované formě v manifestu,“ ochotně vysvětlil.

Máme tu absenci volného umění ve veřejném prostoru

Praha je skutečně zaplněná předvolebními poutači a údajný umělec říká, že i to pro něj byl významný impulz. „Ne náhodou byl pro mě jeden z těch hlavních momentů, když billboardová lobby začala využívat angažovaného přístupu o ‚záchranu‘ města,“ říká.

Epose 257 se nechce smířit s tím, že ve veřejném prostoru není místo pro umění. „Sleduji, jak situace kolem reklamních poutačů neustále bobtná, jak jich ve veřejném - městském prostoru neustále přibývá do extrémních a zvrácených rozměrů. Slyšíme jakési pokusy o změnu, ale skutečná realita je naprosto odlišná. Spousta prázdných slibů. Stávající situace je pro mě naprosto neúnosná a v kombinaci s absencí progresivního volného umění ve veřejném prostoru kolem nás, jež by mělo být nositelem plnohodnotných myšlenek povznášejících lidského ducha, jsem naprosto frustrován. Přál bych si alespoň vyrovnaný poměr těchto dvou odvrácených poloh. Jak už jsem zmínil výše, nejde tady o tyto konkrétní věci, ale o mnohem více,“ osvětluje své počínání utajený muž.

A čeho by chtěl docílit? „Přál bych si, aby společnost nebyla k věcem kolem nás lhostejná. Aktivně se podílela a utvářela společnou realitu, kterou sdílíme,“ napsal Lidovkám.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chyťte se za rypák, vytáhněte si ho z ... Vyoral kvůli Novotnému rozjel peklo

15:00 Chyťte se za rypák, vytáhněte si ho z ... Vyoral kvůli Novotnému rozjel peklo

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Podle komentátora bychom se neměli cítit útoky primitivů, jako je P…