Sesazení Zemana: „Extremisté! Varuji vás!“ nastoupil Václav Láska na poslance

26.09.2019 10:32

Senátor Václav Láska předstoupil před poslance ve věci návrhu ústavní žaloby na prezidenta Miloše Zemana. „Žalobou se neřeší excesy prezidenta republiky, ale kontinuální porušování ústavních pořádků,“ poznamenal Láska.

Sesazení Zemana: „Extremisté! Varuji vás!“ nastoupil Václav Láska na poslance
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Václav Láska

„Děkuji těm poslaneckým klubům, kteří se se zástupci Senátu sešli a poskytli prostor diskusím o žalobě. Jednání byla smysluplná a pro věc užitečná,“ poznamenal Láska s tím, že poslanecké kluby ANO, SPD a KSČM na nabídku senátorů neslyšely a senátory nevyslyšely.

Anketa

Chcete, aby byl prezident Zeman sesazen z funkce?

9%
91%
hlasovalo: 35105 lidí

Prezident se podle Lásky snaží o to, aby vláda byla závislá na něm. „Buď můžeme mlčet a přijmout skutečnost, že prezident v rozporu s ústavou zavádí prezidentský systém a uzurpuje si pravomoci, které mu nenáležejí, nebo se ozvat a nechat Ústavní soud, aby zhodnotil prezidentovy kroky. Horní komora Parlamentu se rozhodla nemlčet,“ podotkl Láska. „Pokud by Senát mlčel, staly by se sporné kroky prezidenta součástí ústavních pořádků pro přítomnost i budoucnost. Takové jednání by mohl kdykoliv jakýkoliv prezident zopakovat. Senát mlčet odmítl. Senát svoji odpovědnost unesl,“ sdělil. 

Následně hovořil o jmenování Rusnokovy vlády prezidentem Milošem Zemanem. Zároveň poukázal na to, že prezident si uzurpuje pravomoci Sněmovny a ta je zatím chladná a její práva hájí Senát. „Prezident vyvolal čistě prezidentský systém exekutivního vládnutí,“ poznamenal k Rusnokově vládě Láska.

Prezident republiky se podle něj také bezprostředně po volbách v roce 2013 prostřednictvím utajených jednání snažil o to, aby se nominantem vítězné strany na předsedu vlády nestal Bohuslav Sobotka, ale jemu někdo přijatelnější. 

„Žalobou se neřeší excesy prezidenta republiky, ale kontinuální porušování ústavních pořádků,“ poznamenal Láska. Poukazuje také na mocenský pakt mezi Zemanem a Andrejem Babišem (ANO), kdy dochází mnohdy k porušování ústavy. 

Láska následně poukázal i na to, že ponechal vládnout pět měsíců vládu v demisi Andreje Babiše. „Nebyla to vláda premiéra Andreje Babiše, byla to po dobu pěti měsíců vláda prezidenta republiky,“ sdělil Láska. Rozlítil se i kvůli tomu, že prezident odmítl jmenovat nominanta ČSSD Miroslava Pocheho na post ministra zahraničních věcí.

Mgr. Václav Láska

  • BPP
  • Tento profil nevytvořil Václav Láska, proto zde není aktivní
  • senátor

Za hrubé porušení ústavy pak Láska považuje i skutečnost, že prezident nejmenoval ministra kultury Michala Šmardu a nechtěl odvolat Antonína Staňka (oba ČSSD). 

„Neschovávejte se za frázi, že žaloba je právní paskvil. Projevte své názory,“ hřímal následně ve směru k poslancům Láska. „Neurážejte mé kolegy a kolegyně, kteří pro žalobu hlasovali, a netvrďte, že je to kampaň,“ dodal Láska. „Senát nepíše žalobu tak, aby se líbila Sněmovně, ale aby byl úspěšný před Ústavním soudem. Sněmovna ponese za své rozhodnutí vlastní odpovědnost. Ať už bude vaše rozhodnutí jakékoliv, nebude to vítězství ani porážka Senátu. Pokud se však neodvážíte dát souhlas této žalobě, bude poražena parlamentní demokracie,“ poznamenal Láska. 

Láska také ironicky zmínil, že je připraven na argumenty odpůrců proti žalobě. Například takové, že prezidenta potřebují, aby dal jejich předsedovi milost, nebo aby účastí na sjezdu legitimizoval jejich extremistické strany. Anebo k tomu, aby si s prezidentem mohli dělat selfíčka. Vyzval ale poslance, aby to přiznali otevřeně a nevymlouvali se na to, že nemohou hlasovat, protože ta žaloba je špatná. Po  této tirádě na adresu poslanců je vyzval, aby neuráželi senátory, kteří prezidentskou žalobu podepsali, a jejich svobodné názory.

Aby žaloba na Zemana doputovala k ústavním soudcům, muselo by pro její podání hlasovat nejméně 120 z 200 poslanců. Koaliční kluby ANO a ČSSD, zákonodárci KSČM, kteří vládu tolerují, a opoziční SPD žalobu nepodpoří. Zbývající sněmovní strany dohromady dost hlasů nemají. Poměrně značný počet poslanců se navíc z celého nebo z části jednacího dne omluvil.

V Senátu hlasovalo pro návrh žaloby 48 ze 75 přítomných senátorů, potřeba bylo nejméně 45 hlasů. Proti bylo 20 senátorů, sedm se hlasování zdrželo.

Senátoři v žalobě Zemanovi vyčítají osm případů jednání. Žaloba popisuje skutky od nečinnosti v případě jmenování či odvolání členů vlády po vystupování v rozporu s oficiální českou zahraniční politikou. Zeman už dříve označil návrh žaloby za ústavní negramotnost. Ohradil se proti nařčení, že by jeho kroky byly v rozporu s ústavou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…