Sestra ředitelky Úřadu vlády dostala lukrativní post na drahách

17.02.2022 11:21

Do představenstva Českých drah byla jmenována Blanka Havelková, která dosud působila jako ředitelka Dopravního vzdělávacího institutu, dceřiné firmy Českých drah. Jedná se vůbec o první ženu ve vedení společnosti od dob Rakouska-Uherska. Havelková je také starší sestrou šéfky Úřadu vlády ČR Jany Kotalíkové, kterou do funkce jmenoval v polovině prosince premiér Petr Fiala.

Sestra ředitelky Úřadu vlády dostala lukrativní post na drahách
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Blanka Havelková působí v Českých drahách již od roku 2008, kdy ji na post ředitelky vzdělávacího institutu vybral někdejší generální ředitel a předseda představenstva Pavel Krtek. Členství v představenstvu jí bylo nabízeno již v roce 2016, to ale tehdy odmítla. 
 

Anketa

Vyčítáte Okamurově SPD, že obstrukcemi blokuje pandemický zákon?

hlasovalo: 34129 lidí
„Otázku zmíněného příbuzenského vztahu jsme vůbec neřešili. Při hlasování dozorčí rady šlo o jednomyslnou volbu. I odcházející generální ředitel ČD Ivan Bednárik nad ní vyjádřil spokojenost. Havelková velmi dobře splňuje požadavky na odbornost,“ řekl pro Lidovky.cz nově zvolený předseda dozorčí rady Miroslav Zámečník, který Havelkovou do funkce jmenoval. 
 
Nově jmenovanou členku si pochvaluje i ministr dopravy Martin Kupka. „Určující je odbornost a znalost problému a opravdu chci, aby péče o lidské zdroje patřila mezi priority ČD. Nikdo nemůže zpochybnit schopnosti Blanky Havelkové. Jsou za ní hmatatelné výsledky,“ uvedl pro RAILTARGET Kupka.
 
Jde o jednu z prvních změn poté, co Ivan Bednárik rezignoval na pozici šéfa Českých drah. V představenstvu s ním také skončil místopředseda Václav Nebeský a člen Petr Pavelec. Bednárik skončil po necelých 15 měsících ve funkci, do čela firmy se postavil v prosinci roku 2020. Představenstvo prozatímně povede dosavadní náměstek Michal Kraus.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…