Sestřel ruského letadla: Unikl dokument

25.11.2015 10:42

Internetový server Wikileaks zveřejnil znění dopisu, který obdrželi prezident bezpečnostního výboru OSN Matthew Rycroft a generální sekretář OSN Pan Ki-mun od stálého tureckého velvyslance působícího při OSN. Vysvětluje v něm okolnosti sestřelení ruské stíhačky tureckou armádou.

Sestřel ruského letadla: Unikl dokument
Foto: thinkstockphotos.com
Popisek: Havarované letadlo, ilustrační foto

Stálý zástupce Turecka při OSN v něm poukazuje na několik dopisů z let 2012 až 2015, kde si Turecko Bezpečnostnímu výboru OSN stěžovalo na násilnosti ohrožující suverenitu, bezpečnost a územní integritu Turecka. „V těchto dopisech jsme zdůrazňovali nezadatelné právo Turecka hájit své hranice. Dnes ráno 24. listopadu 2015 se však dvě letadla SU-24 s posádkou neznámé národnosti začala přibližovat do vzdušného prostoru Turecka. Toto letadlo bylo v průběhu pěti minut desetkrát varováno, aby okamžitě změnilo svůj směr letu,“ uvádí turecký diplomat.

Obě letadla dle znění jeho dopisu na tato varování nereagovala a ve výšce 19 000 stop vnikla do tureckého vzdušného prostoru. „Letadla se dostala za turecké hranice o 1,36 mil na sedmnáct sekund. Na základě dalšího varování jedno z letadel vzdušný prostor Turecka opustilo. Druhé z letadel bylo sestřeleno tureckými vzdušnými silami, konkrétně hlídkující posádkou na F-16. Zmíněné druhé letadlo následně dopadlo na syrskou stranu při turecko-syrských hranicích,“ uzavírá turecký ambasador.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…