Sestřelené drony u Moskvy. Možný cíl? Plyn

28.02.2023 14:45

Boje na Ukrajině stále neutichají. Soukromá ruská armáda Wagnerovců hlásí, že dosáhla úspěchů u Bachmutu. V době, kdy Ukrajincům na frontu údajně dorazily tanky Leopard 2. Americký Institut pro studium války upozornil, že ruský prezident Vladimir Putin dal agresi proti Ukrajině nový rámec. Mezitím z Moskvy, ale i z dalších měst Ruské federace přichází zprávy, že se daří sestřelovat ukrajinské drony. Jeden byl sestřelen u rozvodny plynu u Moskvy.

Sestřelené drony u Moskvy. Možný cíl? Plyn
Foto: Repro Youtube
Popisek: Německý tank Leopard 2

Válka na Ukrajině stále pokračuje. Rusové podle amerického Institutu pro studium války neustávají v pozemní operaci u Bachmutu. Soukromá armáda Wagnerovců tvrdí, že dosáhla určitých úspěchů. Několik ruských válečných blogerů tvrdilo, že Wagnerovci převzali kontrolu nad Jahidnem, postoupili jižně od vodní nádrže Berchivka a přesunuli se na západ, aby ohrozil Bohdanivku.

Anketa

Je dobře, že ANO a SPD chtějí ve Sněmovně obstruovat kvůli snížení valorizace důchodů?

96%
2%
hlasovalo: 31653 lidí
Z Ruska současně zaznívá, že dnešní válka je vlastně existenčním bojem o přežití Ruska, jak ho známe dnes. ISW připomněl, že v rozhovoru pro státní televizi 26. února Putin varoval, že neví, zda „taková etnická skupina jako ruský lid může přežít v podobě, v jaké dnes existuje“, pokud se Západu podaří „zničit Ruskou federaci“ a nastolit kontroly „nad jejími fragmenty.“

V podobném duchu vystoupil i bývalý prezident Ruské federace Dmitrij Medveděv, který obvinil Západ z přiživování současné situace na Ukrajině.

„Obě prohlášení se týkají informační operace, která rámuje válku na Ukrajině jako existenciální pro další přežití postsovětské Ruské federace, což je pravděpodobně pokus prezentovat válku tak, že v ní jde o vyšší sázky pro Rusko a Západ, než ve skutečnosti jde. Pravděpodobně doufá, že nastaví informační podmínky k obvinění Ukrajiny a Západu z ohrožení přežití Ruské federace v reakci na ruské vojenské neúspěchy a západní podporu ukrajinských vítězství. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu během televizního rozhovoru s Rossija 1 dne 26. února uvedl, že typy zbraní, které se Západ rozhodne poskytnout Ukrajině, určují, jak daleko budou ruské jednotky potřebovat, aby ‚odtlačily hrozbu‘ od ruských hranic,“ uvedl institut.

ISW v této souvislosti připomíná, že západní představitelé nemluví o nutnosti zničit Rusko. Cíle, kterých má být dosaženo v ruské agresi proti Ukrajině se týkají toliko toho, aby Ukrajina obnovila své hranice a zůstala suverénní zemí. Ruský prezident a jeho podřízení však podle ISW tvrdí to, co tvrdí, aby znejistili Západ a aby ospravedlnili své případné další útočné akce.

ISW informuje

ISW informuje

ISW informuje

Podle poradce hlavy samozvané proruské Doněcké lidové republiky byly poblíž Bachmutu spatřeny tanky Leopard německé výroby. Anglicky mluvící čtenáře o tom informovala americká zpravodajská stanice CNN.

„Objevují se tvrzení, že se Leopardy objevily poblíž Artemovska (ruský název Bachmutu)," řekl v úterý státní televizi Rossija 1 Yan Gagin. „Není třeba to senzacechtivě vysvětlovat. Vzhledem k tomu, že je teď blátivé počasí, bude to pro těžká vozidla, jako je Leopard, obtížné," řekl. „(Je to) stejný obrněný cíl jako všechny ostatní." CNN upozornila, že nemohla Gaginova tvrzení nezávisle ověřit, ale evropští představitelé již dříve uvedli, že první darované tanky Leopard 2 začaly na Ukrajinu přijíždět.

Souběžně s tím přicházejí z Ruska zprávy o sestřelených ukrajinských dronech u Moskvy a dalších ruských měst.

Guvernér Moskevské oblasti Andrej Vorobjov na síti Telegram uvedl, že jeden z dronů byl sestřelen v oblasti Kolomna u Moskvy. „Stalo se to u vesnice Gubastovo, cílem bylo pravděpodobně zařízení civilní infrastruktury, nebylo dotčeno. Na zemi nejsou žádné oběti ani škody," uvedl. Na jeho slova upozornila ruská státní agentura Ria Novosti.

Zástupce záchranné služby agentuře RIA Novosti řekl, že bezpilotní letoun spadl poblíž rozvodny plynu. Podle předběžných informací nedošlo na místě ke zraněním, ani ke škodám. Ministerstvo obrany Ruské federace dnes oznámilo, že ruské systémy elektronického boje zneškodnily ukrajinské bezpilotní letouny, které se pokusily zaútočit na civilní cíle na území Krasnodar a Adygeje. Díky akcím ruské armády ztratily oba drony údajně směr a vybočily z dráhy letu.

Gubernátor Brjanské oblasti Alexander Bogomaz uvedl, že v úterý se armádě podařilo sestřelit ukrajinský bezpilotní letoun nad Suražskou oblastí, bez obětí.

Podle agentury Ria Novosti však také vypukl požár ve městě Tuapse na jihu Ruska. Údajně zde hoří sklad ropy a na místě byl viděn dron.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Provokatéři chtějí vyvolat válku. Zapomínají, že to bude i jejich konec!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseforspin , 28.02.2023 14:58:19

|  9 |  0

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…