Sexistický hulvát Zeman. Redaktorka Respektu rozebrala, jak nepřijatelně se prezident chová k ženám

18.02.2016 18:19

Redaktorka časopisu Respekt poukázala ve svém posledním komentáři na palčivý problém, jehož řešení se česká společnost prozatím vyhýbá. Je jím sexismus prezidenta Miloše Zemana. Sylvie Lauder upozorňuje na prezidentovo jednání se ženami, které je podle ní zcela nepřijatelné.

Sexistický hulvát Zeman. Redaktorka Respektu rozebrala, jak nepřijatelně se prezident chová k ženám
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Sylvie Lauder se rozhodla poukázat na další problém Miloše Zemana a tím je jeho přístup k ženám. Naposledy se podle ní projevil v rozhovoru pro rádio Frekvence 1, kdy se jej ptali na milostný život Jaromíra Jágra. „Prezident Jágrovi stylem sobě vlastním popřál, aby byla jeho nová dívka ‚hodná, milá, poslušná, aby dlouho vydržela a neměla náklady jako trysková stíhačka‘,“ píše Lauder, podle které se jedná o názornou ukázku Zemanova pohledu na ženy. „Mají to být poddajné a pokorné osoby, jejichž hlavní užitek spočívá v tom, že co nejlépe a bez odmlouvání slouží mužským zájmům.“

Podle Lauder totiž Zeman dělá z žen předměty. „Žena v tomto kontextu není subjektem jednajícím o vlastní vůli a rozhodujícím o vlastním osudu, ale objektem využitelným k nějakému účelu,“ píše Lauder a zmiňuje Zemanovo použití slova „náklady“, které se spíše týká například automobilů.

Zeman totiž svými výroky odpírá ženám svobodnou volbu „a cpe všechny do modelu, o němž jeho osvícený předchůdce Tomáš Garrigue Masaryk už před více než sto lety prohlašoval, že je ‚zastaralý a pochybený‘,“ tvrdí Lauder s tím, že funkce ženy není jen poskytovat muži pohodlí a starat se o jeho děti.

„Zajímavé je, že Miloš Zeman odporuje přitom sám sobě,“ podotýká Lauder a upozorňuje na skutečnost, že se Zeman tématem začal zabývat až ve spojení s „muslimským světem“, který před určitou dobou označil za „anticivilizační“, jelikož diskriminuje ženy. „Podle této logiky, by do této ‚anticivilizace‘ musel zahrnout sám sebe.“

Celý text zde

Následně Lauder poukázala na několik příkladů prezidentova sexismu a „hrubosti k ženám“, které byly k vidění i v dokumentech o prezidentské volbě. „Zeman byl k ženským soupeřkám buď přezíravě blahosklonný (k Zuzaně Roithové), nebo projevoval agresi, která měla i fyzickou podobu (v jeden moment Zeman sevře Janu Bobošíkovou v ramenou a zjevně šokovanou političkou prudce zatřese),“ píše redaktorka. Zmiňuje i skutečnost, že přecházel vulgarismy jiných na adresu žen.

Lauder však stejné jednání přisuzuje i „Zemanovu fanouškovi Filipu Renčovi“, který se nedávno vztekal na časopis Týden, jemuž poskytl rozhovor, ale neobjevil se na titulní stránce, načež se jal nadávat autorce článku, že je „blbá kráva“.

V textu je ještě několik dalších příkladů, včetně pokusu o zostuzení Petry Buzkové za Zemanova působení na postu premiéra či nedávné kauzy, kdy byl během svých cest po České republice vystaven kritice paní z Havlíčkova Brodu a nechal dav, ať ji sám zpacifikuje.

„Sečteno a podtrženo: na Hradě sedí sexistický hulvát, který ženám přiznává maximálně právo mlčet a poslouchat. To by v debatě o hlavě státu nemělo zapadnout,“ uzavírá Lauder svoje zamyšlení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…