Seznamy Rusů! Haška zaměstnal Lipavský. Hýbe se to. Velká dohra

15.09.2022 13:05 | Ze sítí

Bývalý hokejový brankář Dominik Hašek, který se od začátku války na Ukrajině tvrdě staví proti účasti ruských sportovců na mezinárodních akcích a požaduje, aby čeští hráči z ruské KHL nemohli hrát za českou reprezentaci, nyní bojuje proti tomu, aby v Praze při zápasech NHL hráli ruští hokejisté. Hašek tím dle svých slov chce chránit lidské životy, protože účast ruských hráčů dělá reklamu ruskému režimu, který vyvolal agresi na Ukrajině. Brankářskou legendu již ministerstvo zahraničí řízené pirátem Janem Lipavským požádalo o zajištění seznamu dotyčných hráčů.

Seznamy Rusů! Haška zaměstnal Lipavský. Hýbe se to. Velká dohra
Foto: Facebook
Popisek: Dominik Hašek

Hašek podle zpráv serveru isport.blesk.cz kontaktoval ministerstvo zahraničí, Senát i úřad vlády s žádostí, aby nebylo dovoleno ruským hráčům týmů Naschville a San Jose účastnit se zápasů NHL v Praze.

„Těším se na tento zápas a propagaci hokeje. Zároveň věřím, že ruským hráčům nebudou vydána příslušná česká víza. Je to velmi důležité pro podporu našeho ukrajinského spojence a bezpečí našich občanů,“ uvedl Hašek v červenci pro ruskou televizi Match TV.

Už tehdy dal jasně najevo, že se bude snažit zabránit ruským hráčům účastnit se zmíněného dvojzápasu. „Vždycky záleží na rozhodnutí daného státu, jen je zde trošku problém, že jsme v Schengenském prostoru a hrozí, že by jim vízum mohl vydat jiný stát. Ale chceme to řešit v rámci celé Evropské unie a samozřejmě s českou ambasádou v USA,“ dodal Hašek.

7. a 8. října v Praze proběhnou 2 zápasy NHL. V každém případě nesmí nastoupit jediný ruský hokejista, aby zde v Čechách dělal na ledě reklamu ruské agresi. Včera jsem měl na toto téma první schůzku na úřadu vlády. Asi nevydání pracovního víza je jedna z možností…“ informoval Hašek na twitteru.

 

 

Toho prý ministerstvo zahraničí vyzvalo, aby sepsal seznam ruských hráčů z obou týmů, které v Praze dvojzápas 7. a 8. října odehrají. „Rozhodnutí nejsou na mně, ale mám zprávy, že v nejbližší době odejde dopis na NHL,“ uvedl Hašek.

„Nikoho nehodlám trestat, to není sankce. Jediným cílem je bezpečnost naší země, našich spojenců a v neposlední řadě taky ruských vojáků, protože dřívější konec války může zachránit mnoho jejich životů. Nejde o to, že se hokejisti někde narodili, ale že jsou dospělými občany svého státu. A jako takoví nesou zodpovědnost za činy své země. To nemůžeme nikomu upírat, tak to je,“ vysvětloval svůj postoj Hašek.  

„Mnozí lidé si zatím ještě neuvědomují, že vystoupení ruských hokejistů na ledě je především mnohamilionová reklama v dolarech na Rusko, jeho válku na Ukrajině a jeho agresivní politiku všeobecně. Jen tím, že hráč vyjede na led, působí na morálku obyvatel své země, na národní sebevědomí i ruskou armádu. Je to vzpruha pro ně a taky jejich spojence po celém světě včetně některých českých občanů, kteří jsou na jejich straně. Že to vede k dobyvačné válce a ztrátám desetitisíců, možná již stovek tisíc životů, to víme. A právě proto chci zabránit této reklamě, která Rusko a proruské síly podporuje a povede k dalším ztrátám na životech. Nikoho ani v nejmenším netrestám. Jen chci větší bezpečnost pro nás a naše spojence,“ stojí si za svým bývalý brankář.

Hašek tímto dle svých slov chce chránit i životy ruských vojáků, bojujících na Ukrajině. „Po návštěvě ministerstva zahraničí jsem přesvědčený, že z jejich strany není zájem, aby zde 7. a 8. října při zápasech NHL ruští hokejisté dělali reklamu ruské válce a zabíjení na Ukrajině. Teď pro to je pouze potřeba urychleně udělat, co je třeba. Pomůžeme Ukrajině, i mnohým ruským vojákům,“ napsal na twitteru, že se věci hýbou „správným směrem“. 

 

 

„Mám radost. Věci se začínají hýbat. Ministerstvo zahraničí mě požádalo o jména ruských hráčů v NHL, kteří by v Praze 7. a 8. října mohli nastoupit. A zároveň o kontakt na vedení NHL. Hodně práce před námi, ale už se věci dávají do pohybu,“ dodal Hašek a zopakoval, že svojí aktivitou chce hlavně chránit životy.

 

 

„Každá podpora zvyšuje šanci na dosažení cíle. Ve finále to, co dělám (podaří-li se), povede k naší větší bezpečnosti a záchraně životů našich spojenců. A nakonec i k záchraně životů ruských vojáků. Samozřejmě věci na sebe musí navazovat. Jedna věc není nic, ale jistě dá do pohybu další,“ napsal v jednom z mnoha příspěvků k tomuto tématu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…