Shodila Pekarová „prezidenta“ Kalouska? Zde její slova

07.12.2021 9:43

Jedny volby nedávno skončily, volby do Poslanecké sněmovny, a další dvoje se nezadržitelně blíží. Na podzim 2022 si budou Češi, Moravané a Slezané volit své starosty a primátory ve městech a obcích a nejpozději na počátku roku 2023 si zvolí také svého dalšího prezidenta. O prezidentské volbě uvažuje i Miroslav Kalousek (TOP 09). Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová mu však poslala jasný vzkaz.

Shodila Pekarová „prezidenta“ Kalouska? Zde její slova
Foto: Hans Štembera
Popisek: Markéta Pekarová Adamová

Počet uchazečů o nejvyšší politický post v Česku stále narůstá. Zájem kandidovat kategoricky nevyloučili generál Petr Pavel, dosluhující premiér Andrej Babiš (ANO), nebo ekonomka Danuše Nerudová. O slovo se hlásí také senátor Marek Hilšer, který pohořel v prezidentské volbě v roce 2018. Kandidaturu na Hrad podle svých vlastních slov zvažuje také exposlanec Miroslav Kalousek (TOP 09).

Anketa

Chcete Víta Rakušana za prezidenta republiky?

1%
98%
hlasovalo: 29371 lidí

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová však Kalouskovi přes Lidové noviny poslala jasný vzkaz. Osobně nepochybuje, že by Kalousek ctít Ústavu a byl dobrým prezidentem, ale je přesvědčena, že je třeba hledat kandidáta, na kterém se shodne velká část českých občanů.

„Budoucí prezident se musí vrátit k úctě k právnímu státu. Nesmí si dělat z rozsudků soudů trhací kalendář. Musí jasně ctít Ústavu ČR. To by určitě Miroslav Kalousek splňoval. Musí ale být přijatelný pro většinu lidí, protože máme přímou volbu prezidenta. Já nyní nebudu oznamovat strategii TOP 09 ani koalice Spolu. V nejbližší době se tomu ale začneme velmi intenzivně věnovat. Mělo by se na něm shodnout co nejširší spektrum stran, aby měl ve volbách také co největší šanci uspět.“ zdůraznila v rozhovoru pro Lidové noviny.

Pekarová má za to, že by se na jediném kandidátovi na Hrad měli shodnout ODS, TOP 09, lidovci, Starostové a Piráti. Obává se pak toho, že se před prezidentskou volbou vyrojí příliš mnoho kandidátů a Česko i kvůli tomu zůstane rozdělené. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…