Shrnutí vývoje situace ve Francii: Teroristé udeřili na dvou místech

09.01.2015 16:15

Rozsáhlá akce na dopadení teroristů se ve Francii dnes odehrává na dvou místech. Server Aktuálně.cz shrnuje zprávy, které ze země přicházejí. Pozornost bezpečnostních složek se soustřeďuje zejména na městečko Dammartin-en-Goele, kde se dvojice podezřelá z vraždy dvanácti lidí v redakci Charlie Hebdo zabarikádovala v budově tiskárny s rukojmím, a na Paříž, kde další ozbrojenec drží několik rukojmí v obchodě s košer potravinami.

Shrnutí vývoje situace ve Francii: Teroristé udeřili na dvou místech
Foto: repro CNN, tan
Popisek: Nejméně 12 mrtvých zůstalo po útoku na satirický magazín Charlie Hebdo v Paříži

Aktuálně.cz shrnuje, že policie při pronásledování zahnala dvojici atentátníků Saida a Chérifa Kouachiovi do budovy tiskárny ve městě Dammartin-en-Goele. Na místě jsou příslušníci speciální protiteroristické jednotky GIGN, okolí tiskárny je neprodyšně uzavřené. Na fotografiích ze zásahu jsou také vidět helikoptéry a tanky, na střechách ostřelovači.

Policie se stále pokouší s útočníky vyjednávat. Ulice městečka jsou podle svědectví liduprázdné, děti byly pod ochranou policistů evakuovány ze škol. Policie ani politici nebudou vydávat žádná prohlášení, dokud operace neskončí. Analytici a experti neočekávají, že by se džihádisté dobrovolně vzdali.

Město Dammartin-en-Goele leží zhruba 40 kilometrů severovýchodně od metropole a patnáct kilometrů od letiště Charles de Gaulle, které kvůli událostem omezilo provoz.

Informace naznačují souvislost mezi incidenty

Dalším místem, kde zasahují bezpečnostní složky, je košer velkoprodejna na východě Paříže. Zde byl vážně zraněn jeden člověk, uvedl podle agentury Reuters policejní zdroj. Ministerstvo vnitra podle Reuters popřelo předchozí zprávu AFP, že zahynuli dva lidé.

Útočník údajně patří do stejné skupiny, jako bratři Said a Chérif Kouachiové. Jde o Amedyho Coulibalyho, který ve čtvrtek zastřelil dopravní policistku a z místa činu uprchl. Do obchodu vtrhl odpoledne, a zajal šest rukojmí. Podle agentury AFP byla na místě slyšet střelba.

Na místo okamžitě přijela početná policejní jednotka. Lidé v okolních podnicích a také ve školách mají zákaz vycházet. Z bezpečnostních důvodů bylo zastaveno metro mezi stanicemi Porte de Vincennes a Porte de Charenton.

Ke zveřejněným fotografiím dvou podezřelých osob policie upřesnila, že mužem je 32letý Amedy Coulibaly a ženou 26letá Hayat Boumeddieneová. Muž je prý vyzbrojen. Ozbrojená a nebezpečná může být i žena, varovala veřejnost policie bez dalšího upřesnění. Muž má vazbu na dva francouzské islamisty, kteří jsou podezřelí ze středečního útoku na redakci týdeníku Charlie Hebdo a kteří jsou v obklíčení policie severně od Paříže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…