Šiklová přeje Havlovi: Až umřeš, budou se Tě ubožáci dovolávat

03.10.2011 12:41

Deník Blesk i v pondělí referoval o sobotní oslavě narozenin Václava Havla. Exprezident Havel byl totiž spisovatelkou Irenou Obermannovou v jejím nejnovějším dílku Tajná kniha povýšen na jejího milence a právoplatná manželka Dagmar tak byla pokořena. Bulvární deník proto se zaujetím dnes líčí, že Havlovi na sobotní oslavu přijeli každý sám. Rozpadá se jim snad jejich manželství? Socioložka Jiřina Šiklová ale v časopisu Týden Havla utěšuje: Až jednou umřeš, budou Tě šmokové citovat a dovolávat se Tvých slov o pravdě a lásce. Kromě ní přes Týden Havlovi k výročí popřálo dalších 25 významných osobností.

Šiklová přeje Havlovi: Až umřeš, budou se Tě ubožáci dovolávat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Havel a Zdeněk Tůma

Před pár dny prožila zklamání z manželovy nevěry, v sobotu se ale musela Dagmar Havlová před stovkami hostů usmívat. Její drahý choť totiž slavil své 75. narozeniny. Přestože má exprezident Václav Havel narozeniny až 5. října, pro oslavu se rozhodl už v sobotu v pražském Centru současného umění DOX.

A bulvár se při té příležitosti samozřejmě zajímal o to, jak je manželství Havlových pevné. Kamkoliv totiž kdysi spolu šli, tak se drželi za ruce a chodili i jezdili bok po boku. Tentokrát tomu ale bylo jinak - jako by paní Dagmar chtěla dát najevo, že takto ne. Proč? Irena Obermannová totiž minulý čtvrtek, tedy těsně před oslavou, veřejně oznámila, že měla s Havlem rok milenecký poměr.

Pondělní Blesk připomíná, že podle Tajné knihy se oba milenci scházeli minimálně od února 2010 do letošního února. Jenže jak deník překvapivě zjistil, Havel se v domě spisovatelky objevil ještě i na začátku tohoto léta. Věděla o tom paní Dagmar, jíž nemohou stále ještě někteří lidé odpustit to, že se scházela s Havlem v době, kdy ještě žila jeho první žena Olga?


VÍCE o Václavu Havlovi ČTĚTE ZDE 

„Václav a jeho žena Dagmar se na sobotní oslavě Havlových 75. narozenin chovali očividně jinak, než dřív. Jakoby jejich vztah dusila aféra posledních dnů," líčí k tomu se zaujetím bulvární periodikum. Podle něj Dagmar přijela sama a také sama odjížděla. Její muž ji následoval až za hodinu.

Čtěte také: Politici přejí Havlovi. Jen komunistům se moc nechce

Každý z Havlových byl v jiném sálu

„Kdysi se drželi za ruce, chodili i jezdili bok po boku. On četl v jejích očích sílu a vtip svých slov, ona mu byla vždy přítomnou oporou a obdivovatelkou. To už u manželů Havlových, zdá se, neplatí," připsal také deník do článku pod názvem Každý slavil sám a po svém!

Podle Blesku si na oslavě musela dokonce Dagmar pomáhat i alkoholem. „Od napnutých nervů, kdy před stovkami gratulantů musela hrát usměvavou hostitelku, si Havlová ulevovala popíjením. Když ji totiž fotoreportér Blesku čtvrt hodiny před dvaadvacátou hodinou zachytil při odchodu z oslavy, byla ve výborné náladě, pod kterou se podepsal alkohol. Dokonce ji lehce podpírala její kamarádka," strefuje se dále bulvár do manželky exprezidenta.

Nejenže prý oba odjeli z oslavy každý sám - Havel odjel až za hodinu po své ženě, která do klubu přijela v sedm večer, ale její choť deset minut po ní. „Ona hlavním vchodem, on zadním," šťouchly si noviny.

Reportéři pak zaznamenali i podivné chování manželského páru. Uvnitř totiž prý byli manželé u sebe jen při oficialitách, většinou ale byli každý v jiném sálu. A s jiným okruhem známých. Druhý z bulvárů Aha! k tomu pak připsal, že takto to třeba v jednu chvíli vypadalo uvnitř: Havel sedí mezi Michaelou Maláčovou a Medou Mládkovou a vychutnává si oslavu...

Blesk pak u otištěných fotografií popsal, koho všeho si manželka exprezidenta vzala na pomoc k oslavenci: především maminku Markétu, které je již 89 let, kamarádku a dceru Ninu.

„Nina Veškrnová je teď své matce oporou....Květiny a strojené úsměvy. Paní Dagmar by byla raději někde jinde...Kolik sil stojí takový úsměv ženu, která musí maskovat bolest z manželovy prozrazené nevěry. Pravda, alkohol trochu pomůže," zamířil ostrými slovy pod fotografiemi Blesk do ženy, jíž všichni před lety obdivovali jako skvělou herečku. Do jaké míry pak Havlová hrála na tomto „mecheche?"

Psycholožka: Ignorujte okolí

Bulvární deník ale zabrousil i do vod, kam někdy chodí pro rady manželské páry - k psychologům. Pokud se totiž nevěra provalí, nastává páru složité období. „A jestliže je ještě silně medializovaná, je to složité dvakrát tolik," řekla Blesku pražská psycholožka Marta Boučková. Podle ní záleží na tom, jak to mají manželé ve svém vztahu nastavené.

„Pokud stojí oběma nohama pevně na zemi, mají domluvený rozvolněnější režim a nezajímá je, že nevěru jednoho z nich probírá celé jejich okolí, mají šanci manželství zachránit," zmínila dále pro deník Boučková s tím, že ale opak, tedy když dávají manželé pomluvám okolí větší důležitost, pak je šance, že to tento pár ustojí, výrazně menší.

Odborník: Bulvár si trochu vymýšlí

„Já jsem na té oslavě byl a nevypadalo to rozhodně tak, jak dnes bulvár píše. Paní Dagmar na té oficiální části stála vedle něj nebo za ním, a všechno bylo tak, jak má být. A potom se samozřejmě každý bavil sám. Ale Václav Havel se podle toho, jak jsem viděl já, nebavil téměř vůbec, protože byl značně vyčerpán. Ani nemohl chodit mezi všechny ty lidi, co tam byli, a to vzhledem ke svému zdravotnímu stavu, aby se nenakazil. Popovídal si jen s těmi nejbližšími," zmínil pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Karel Hvížďala.

„Já jsem se o té aféře s údajnou milenkou ale s nimi nebavil, je to jejich soukromá věc a proto bych se do toho nijak nevrtal," řekl dále Hvížďala. Podle něj Blesk takto píše, že potřebuje silný příběh, což u Havlových stále platí stoprocentně.

„Blesk potřebuje příběh, od toho je to bulvár. Fakta jej nezajímají, Oni ze všeho udělají příběh, který musí mít nějaké pnutí a pokračování a musí to být hlavně seriál," dodal Hvížďala s tím, že je vidět i na fotografiích z oslavy, že tam kde byla bývalá ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightová a všichni další slavní a významní lidé, tak i tam byli nejen exprezident, ale i jeho choť. „Prostě to probíhalo tak, jak mělo," doplnil mediální odborník.

Halík: Děkuji Ti za zajíkavý a ´neprofesionální´ projev

Nejnovější číslo časopisu Týden se sice dnes nezaobíralo Havlovou údajnou milenkou, ale  v souvislosti s oslavou narozenin Havla podotkl, že 26 osobností napsalo přes jejich redakci exprezidentovi k narozeninám.

Například socioložka Jiřina Šiklová v přání pak připomněla, že bulvární novináři a někteří stejně povrchní poslanci a politici teď všechno Havlovo úsilí redukují na jeho někdejší větu, že pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí. Proto mu nyní nadávají i do pravdoláskařů.

„A podařilo se jim, že opravdu zde na čas zvítězila nenávist a lež nad láskou. Jsou ubozí, ale tak to v této voliéře již bývá. Až jednou umřeš, budou tě titíž šmokové citovat a dovolávat se Tvých slov. Takže se nenech otrávit a věř, že je v této zemi mnoho lidí, kteří Ti přejí vše nejlepší a jsou rádi, že jsou či byli tvými současníky," uzavřela slovní přáníčko Šiklová.

Teolog Tomáš Halík pak přání ozdobil slovy o Havlově plachosti, která podle něj lidem dává i něco cenného, neboť „nejistí" mohou dát druhým něco opravdu cenného.

„Děkuji Ti za všechny okamžiky plachosti, které jsi vnesl do veřejného života. Děkuji Ti za onen stydlivý úsměv mezi lidmi, kteří se už neumějí stydět. Děkuji Ti za zajíkavý a ´neprofesionální´ projev při příležitostech, které bývají přehlídkou naučené suverenity. Děkuji Ti právě za to, co lidé povrchu pokládali za Tvé slabosti. Jsa sám na prahu stáří, prosím pána Boha, abych to v koncovce nepokazil. A pokud to přeju sobě, jak bych totéž nepopřál příteli?" uvedl Halík.

Havlův následovník Václav Klaus pak Havlovi přál zdraví. „Mnoho lidí - a není to vůbec záležitost věku - ví, že takové přání není vůbec banální. Já to za banální věc nepovažuji. Je to předpoklad všeho dalšího," dodala ke zdravici nynější hlava státu.


Z přání politiků:

  
Čtěte také:


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…