Šikmoocí darebáci, povinné svatby homosexuálů, ženy se neprosadí bez kvót. Eurokomisař promluvil mezi svými zcela od srdce, ale uniklo to na veřejnost

01.11.2016 21:42

Tomu se říká smůla. Eurokomisař Günther Oettinger v projevu před německými podnikateli stihl urazit Číňany, ženy a k tomu ještě homosexuály. Urazit hned tři skupiny najednou se přece jen nepodaří každému. Oettinger má k dovršení všeho zlého tu smůlu, že část jeho projevu unikla na veřejnost.

Šikmoocí darebáci, povinné svatby homosexuálů, ženy se neprosadí bez kvót. Eurokomisař promluvil mezi svými zcela od srdce, ale uniklo to na veřejnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Eurokomisař Günther Oettinger v projevu k německým podnikatelům promluvil o jednání s čínskými politiky, kteří prý nemají ve státě žádnou demokracii. „Oettinger označil Číňany za ‚šikmoočka‘ a ‚darebáky‘... Až potud nic pobuřujícího, jenže Oettinger dodal, že v Číně nemají kvóty na zastoupení žen v politice, a proto v delegaci žádná žena nebyla. Podle kritiků tak naznačil, že ženy jsou schopné prosadit se jen za pomoci kvót,“ píše server Aktuálně.cz.

Nebylo to poprvé, co se Oettinger vyjádřil poněkud nekorektně na adresu některých partnerů, se kterými jednal. Svými konzervativními názory se eurokomisař nijak zvlášť netají. Ukázala to i jeho další poznámka, v níž kritizoval sociální politiku německé kancléřky Angely Merkelové. „Důchody matek, minimální důchody, odchod do důchodu v 63 letech. Za chvíli přijdou povinné svatby homosexuálů,“ rýpl si do nejmocnější evropské političky.

Celý článek naleznete zde.

Když Oettingerovy výroky před německými podnikateli unikly na veřejnost, eurokomisař se omluvil Číňanům. Prý je nechtěl urazit. O ženách a homosexuálech ale nemluvil. Pro eurokomisaře je poněkud nemilé, že skandál vyplul na světlo právě teď, protože Oettingera zřejmě čeká povýšení na post místopředsedy Evropské komise, kde má nahradit dosavadní bulharskou místopředsedkyni, eurokomisařku a jednu z místopředsedkyň komise Kristalinu Georgievovou. Liberální a zelení europoslanci teď žádají předsedu Evropské komise Jeana-Clauda Junckera, aby německého eurokomisaře nepovyšoval.

Sluší se dodat, že německá kancléřka Angela Merkelová dala najevo, že dál stojí za německým politikem. Zná ho totiž už z doby, kdy býval premiérem její CDU ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko. V politice se Oettinger pohybuje už 30 let a čas od času skutečně pronáší slova, která nejsou zcela politicky korektní.

„Německý politik se zvládl dotknout i starších lidí: podle něj by lidé nad padesát let měli mít nižší platy než jejich mladší kolegové,“ připomíná server jeden z příkladů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…