Síla. Zelenskyj pronikl, kam politici jinak nesmějí

04.04.2022 7:47 | Ze sítí

Do naší země dorazilo koncentrované zlo. Vrazi, mučitelé, násilníci, zloději. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj popsal ruské vojáky řádící na Ukrajině a bez obalu světové veřejnosti předestřel, čeho všeho se dopouštěli v ukrajinských městech. Promluvil dokonce i na předávání cen Grammy, což je z pozice politika velmi netradiční. „Přál bych matce každého ruského vojáka, aby spatřila těla ubitých lidí v Buči, v Irpinu i v Hostomelu,“ prohlásil ukrajinský prezident. A pořádně vynadal NATO, Sarkozymu i Merkelové.

Síla. Zelenskyj pronikl, kam politici jinak nesmějí
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

„Dnes svou promluvu začnu bez pozdravů. Takovéto projevy prezidenti nepronášejí často. Ale dnes bych jej chtěl říct,“ spustil Zelenskyj.

Rozhodl se promluvit o tom, v jakém stavu ukrajinští vojáci našli Buču i jiná města, ze kterých se buď stáhli ruští okupanti, nebo z nich byli vytlačeni.

„Stovky lidí byly zabity. Mučeny. Popraveny. Civilisté. Na ulicích ležela těla. Celé oblasti jsou zaminované. Miny byly umístěny i pod mrtvými lidmi. Všude jsou patrné následky po rabování. Do naší země dorazilo koncentrované zlo. Vrazi, mučitelé, násilníci, zloději, kteří sami sebe nazývají vojáky a kteří by si po tom, co napáchali, zasloužili jen smrt,“ nebral si ukrajinský prezident servítky.

„Přál bych matce každého ruského vojáka, aby spatřila těla ubitých lidí v Buči, v Irpinu i v Hostomelu. Co ti lidé udělali? Proč byli zabiti? Čeho se dopustil muž, který jen jel na svém kole po ulici? Proč byli obyčejní lidé umučeni k smrti? Proč byly ženy uškrceny poté, co jim byly vytrženy náušnice z uší? Jak mohly být ženy znásilňovány a zabity před očima svých dětí? Proč byla jejich těla znesvěcována i po smrti? Proč byla lidská těla drcena vahou tanků? Co města jako Buča udělala vašemu Rusku?“ zeptal se Zelenskyj matek ruských vojáků.

„Ruské matky, i pokud jste doma vychovaly zloděje, jak se z nich navíc stali i řezníci? Musely jste tušit, co se skrývá ve vašich dětech. Vždyť to nešlo přehlédnout."

Ruské matky by podle něj měly vidět obyčejné lidi střelené jen tak do týla, měly by vidět všechny ty hrůzy.

Zelenskyj se obrátil i na ruské politiky a vzkázal jim, že to, jak ruští vojáci plní rozkazy svých nadřízených, jak plní přání svých politiků, jak vraždí lidi v ulicích, to je vizitka celého dnešního Ruska a zdůraznil, že za tato zvěrstva musí být ruský stát pohnán k zodpovědnosti. Postarají se o to ukrajinské orgány ve spolupráci s těmi mezinárodními. Ukrajinský prezident to slíbil národu.

„Vyzývám všechny naše občany a přátele Ukrajiny ve světě, kteří se mohou připojit k této práci a pomoci nastolit spravedlnost, aby tak učinili. Svět už viděl mnoho válečných zločinů. V různých časech. Na různých kontinentech. Ale je čas udělat vše pro to, aby válečné zločiny ruské armády byly posledním projevem takového zla na zemi,“ požádal Zelenskyj.  

Svou další větu adresoval přímo Rusům. „Vaše kulturnost a lidskost s vaším vpádem na Ukrajinu vymizela,“ pravil ukrajinský prezident s tím, že jméno každého mučitele bude zaznamenáno, bude po nich pátráno a nakonec bude nalezen a potrestán.

Ukrajince varoval, že ruští okupanti stále kontrolují řadu ukrajinských oblastí a po jejich osvobození se může ukázat, že tam agresoři napáchali ještě větší zrůdnosti než na osvobozeném severu země.

Oznámil, že válečné zločiny ruských okupantů předloží Radě bezpečnosti OSN a dal najevo, že nepochybuje o přijetí dalšího balíku sankcí proti Ruské federaci, ale zdůraznil, že po masakru v Buči už sankce nestačí.

Západ nám měl zbraně dát automaticky. Vidí přece, čemu čelíme.

Poté vyčinil Severoatlantické alianci? NATO podle něj lavírovalo v otázce přijetí Ukrajiny do svých řad, vyjadřovalo se příliš nejasně v naději, že se Rusové spokojí s nepřímým odmítnutím Ukrajiny jako členského státu a nechají ji žít v míru. Ale to se nestalo. Masakry v ukrajinských městech jsou podle Zelenského přímým důsledkem tohoto lavírování. Lavírování, které po léta předváděla tehdejší německá kancléřka Angela Merkelová a tehdejší francouzský prezident Nicolas Sarkozy před čtrnácti lety na summitu NATO v Bukurešti.

Čas podle Zelenského ukázal, jak moc se Merkelová a Sarkozy před čtrnácti lety mýlili. Už 8 let se Ukrajina brání na Donbase a v posledních týdnech bojuje ve strašlivé ruské válce o svou existenci. „V nejhorší válce, jaká v Evropě vypukla od konce druhé světové války,“ upozornil Zelenskyj.

„Paní Merkelová, pane Sarkozy, přijďte se podívat do města Buča. Ať na vlastní oči spatříte, kam vedla politika ústupků praktikovaná vůči Rusku po 14 let,“ uvedl ukrajinský prezident.

Zdůraznil, že vinu za to, co se děje na Ukrajině, nepřikládá Západu, protože vojáci západních států na Ukrajině nevraždí. Smrt mužům, ženám a dětem přinesli ruští vojáci. To oni jsou podle Zelenského vinni strašlivými zločiny, strašlivou krutostí.

„Ale máme právo říct, jak jsme se politikou nerozhodnosti dostali až ke zločinům ve městě Buča, Hostomel, Charkov, Mariupol,“ vzkázal Zelenskyj tentokrát Západu.

To, co se v plné nahotě ukázalo ve městě Buča, podle Zelenského naznačuje, že Ukrajina nemusela Západ prosit o zbraně. Západ měl dát Ukrajině tyto zbraně automaticky. „Všechny potřebné zbraně nám stejně měly být dány – bez doprošování. Protože je jasné, jaké zlo přišlo a co s sebou přineslo,“ prohlásil ukrajinský prezident.

Zelenskyj konstatoval, že v této válce proti sobě stojí na jedné straně ukrajinská armáda hájící lidství a na straně druhé armáda ruská, která přináší zlo a rozsévá zkázu. „To je dobro a zlo. Tohle je Evropa a černá díra, která tohle všechno chce roztrhat a pohltit,“ popsal situaci ukrajinský prezident.

A svému lidu znovu přislíbil, že toto zlo bude potrestáno.

Zelenskyj dal najevo, že věří, že tak jako ukrajinští vojáci obnovují řád a klid na severu země, kde znovu stojí na hranicích a hlídají svou vlast, obnoví jednou pořádek a klid v celé Ukrajině. V jejích původních hranicích. Ale aby se tak stalo, musí Ukrajinci zůstat jednotní a dál tlačit ruské okupanty pryč ze své vlasti.

„Sláva Ukrajině,“ zvolal nakonec tak, jako ve všech svých předchozích promluvách.

Jenže to nebyla jediná Zelenského promluva k Ukrajincům i ke světu.

Slovo dostal také při předávání hudebních cen Grammy v USA. Na 64. ročníku těchto cen, po druhé hodině v noci na pondělí středoevropského času Zelenskyj sdělil hudebníkům, že i Ukrajinci by si chtěli vychutnat všechny krásy, které s sebou psaní skladeb i jejich poslech přináší. Ale ruské bomby přinesly na Ukrajinu smrtonosné ticho.

„Ticho zničených měst a povražděných dětí. Naše děti teď kreslí padající rakety a ne padající hvězdy. Přes 400 dětí bylo zraněno a na 153 dětí bylo zabito. A už nikdy je neuvidíme kreslit si,“ sdělil Zelenskyj americkým hudebním hvězdám.

„Rodiče teď vstávají za svistotu dopadajících bomb, ale jsou naživu a často nevědí, zda se ještě někdy shledají rozdělené rodiny,“ pokračoval prezident.

Ukrajinští zpěváci teď podle prezidenta přinášejí alespoň trochu radosti zraněným Ukrajincům v nemocnicích. I těm, kteří je kvůli svým zraněním nemohu slyšet. Ale hudba k nim možná i tak nějak promlouvá.

Americké zpěváky požádal, aby Ukrajině pomohli.

„Vyplňte to smrtící ruské ticho, ticho způsobené ruskými bombami, svou hudbou. Vyprávějte ve svých písních náš příběh. Řekněte světu pravdu o této válce. Na sociálních sítích i v televizi,“ požádal americké zpěváky.

Na jeho slova pronesená při předávání cen Grammy upozornil server Independent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…