Silová ministerstva nejsou v rukou ČSSD, povzdechl si hejtman Rozbořil

22.01.2014 10:07

Co od nové vlády očekává? Jaký bude podle jeho názoru Bohuslav Sobotka premiér a čím si vysvětluje úspěch dvou nových hnutí, ANO a Úsvitu? Olomoucký kraj patří nezaměstnaností mezi nejhorší v republice. Od čeho si slibuje pozitivní změnu a co pro to bude chtít udělat on sám? Nejen na to odpovídal Jiří Rozbořil (ČSSD) našim stránkám.

Silová ministerstva nejsou v rukou ČSSD, povzdechl si hejtman Rozbořil
Foto: ČTK
Popisek: Hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil

Pane hejtmane, jak byste hodnotil rok 2013 a váš první rok v čele kraje? Považujete jej za úspěšný?

První rok ve funkci hejtmana byl pro mě především pracovní, hektický a utekl neskutečně rychle. Loňský rok hodnotím jako úspěšný, a to především díky spolupráci všech kolegů v koalici, poctivému přístupu krajských zastupitelů k dění v našem regionu a v neposlední řadě i díky velké části zaměstnanců krajského úřadu, ze kterých se vyprofiloval schopný tým. Přínosná byla i spolupráce krajské samosprávy se starosty měst a obcí našeho regionu, se zástupci významných zaměstnavatelů v kraji, s představiteli neziskových organizací a také dalšími subjekty či jednotlivci, kterým není lhostejný kraj, kde žijí, studují, podnikají, nebo organizují akce pro veřejnost.  

Jaké jsou plány a priority Olomouckého kraje do roku 2014?

Prioritou i v letošním roce zůstanou čtyři zásadní pilíře, které považujeme za důležité oblasti pro dobře fungující chod kraje. Patří mezi ně dostupné a kvalitní zdravotnictví, sociální služby, fungující školství a zajištění dopravní obslužnosti. Zaměříme se na podporu a propagaci učebních oborů a středních odborných škol. S tím jde ruku v ruce i hledání možností, jak snížit nezaměstnanost, která je v Olomouckém kraji alarmující. V tomto směru spoléhám také na konstruktivní jednání se zástupci krajské hospodářské komory, firem a dalších subjektů, kteří mohou spolu s námi najít řešení této nelehké situace. První kroky ke spolupráci jsem už udělal.

Jednou z vašich předvolebních priorit bylo udržení a případné rozšíření stávajícího rozsahu investic, které vytvářejí pracovní příležitosti. Podařilo se vám tak přilákat do kraje nějaké významné investory? Jaké je aktuální míra nezaměstnanosti?

Nezaměstnanost je, jak vyplývá z mé předchozí odpovědi, velkým problémem. Olomoucký kraj s nezaměstnaností patří mezi nejhorší v republice a lidí bez práce je už přes 43 tisíc. Pro náš kraj by byl přínosem vstup nového investora, popřípadě nábor nových zaměstnanců do fungujících podniků a firem. V tomto ohledu je ovšem situace zatím neměnná a většina společností se řídí objemem nasmlouvaných zakázek. Naděje by mohla svitnout obyvatelům Jeseníka, kde se plánuje výstavba nové fabriky na výrobu velkoobjemových vaků pro přepravu surovin a zboží. Já osobně si zlepšení situace slibuji i od zavedených stipendií pro vybrané učební obory, které podporujeme a o jejichž absolventy je na trhu práce velký zájem. K učebním oborům bychom chtěli v co nejbližší době přidat i stipendia pro střední odborné školy. Já osobně pořád věřím, že u nás má řemeslo a technické obory zlaté dno a doufám, že si absolventi základních škol a především jejich rodiče uvědomí, že mít v budoucnu perspektivu je velmi podstatné a vybrat si dobře budoucí povolání je pro další život zásadní rozhodnutí.  

Pro větší investiční potenciál je však třeba především kvalitní infrastruktura. Jak byste aktuálně hodnotil její úroveň v kraji a jaké investice zde v letošním roce plánujete?

Máte pravdu. Stav, zejména dopravní infrastruktury, je pro rozvoj podnikání, cestovního ruchu a v konečném důsledku snížení nezaměstnanosti zásadní. Potřebnost investičních prostředků na opravy komunikací ve vlastnictví Olomouckého kraje je 25 mld. korun. V roce 2014 je plánováno využít bezmála 2 mld. Kč a v dalších letech budou investice do silnic a mostů prioritou zejména s využitím peněz z fondů Evropské unie.

Poslední volby přinesly dvě překvapivé události, silný mandát Babišova ANO a překvapivý zisk Okamurova Úsvitu. Jak si vysvětlujete tyto dvě věci?

Vysvětluji si tento stav hlavně únavou občanů z politiky. Lidé mají dost planých slibů a afér, které denně plní stránky tisku a sdělovacích prostředků. Posledních sedm let pravicových vlád tuto skepsi z politiky ještě umocnilo. ČSSD nedokázala ve volbách nabídnout jasná a srozumitelná řešení, která by vedla k získání silného mandátu sociálních demokratů. Na druhé straně populistické proklamace politického hnutí ANO a zejména Okamurova Úsvitu zabraly.

Jaký podle vás bude Sobotka premiér? Nemyslíte si, že ČSSD hrozí ve vládě podobný osud jako ODS, kdy přijde o velkou část svého elektorátu a kdy výrazný lídr Babiš převálcuje Bohuslava Sobotku, podobně jako Kalousek válcoval Petra Nečase?

Pan předseda Sobotka má zkušenosti z práce ve vládě a neměl by mít problém zvládat funkci premiéra. Chci věřit tomu, že si vybral schopné spolupracovníky a že vláda bude pracovat jako tým a ne jako hádající se klubko koaličních partnerů. Bohužel silová ministerstva, jako jsou ministerstva pro místní rozvoj, financí, dopravy či zemědělství, nejsou v rukou ČSSD. A právě tyto resorty jsou zásadní pro fungování krajských samospráv. Doufám, že koalice bude pracovat pro blaho národa a premiér Bohuslav Sobotka bude oním garantem, který nepřipustí žádné válcování. 

Co vnímáte jako zásadní věc, kterou by měla změnit nová vláda?

Nová vláda by měla zásadně změnit zažité postupy ministerstev vůči krajským samosprávám. Direktivní praxi by měla změnit na partnerskou spolupráci. Pokud se vládě výše uvedené podaří, zklidní se situace v celé republice.

Pro kraje jsou velmi důležité fondy EU. Jak si v této oblasti Olomoucký kraj vedl v uplynulém roce a jaké projekty byste v této souvislosti zmínil? 

Pokud budu mluvit jenom úzce o samosprávě Olomouckého kraje, tak bych chtěl vyzdvihnout dotace do krajských komunikací, do školství, do sociální oblasti a částečně i do zdravotnictví. Finanční prostředky z Regionálního operačního programu Střední Morava zase pomohly venkovu a městům. Kvalitu života občanů Olomouckého kraje bezesporu posunuly o stupínek výš získané dotace z EU do stále oblíbenějších cyklostezek, do infrastruktury, do volnočasových aktivit, nebo do důležité oblasti našeho regionu, kterou je cestovní ruch.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…