Singer v ČT obhajoval intervence ČNB. Šéf průmyslníků mluvil o strašení lidí pravicovými vládami

09.11.2014 13:20

Guvernér České národní banky Miroslav Singer, emeritní rektor VŠE Richard Hindls a podnikatel, člen představenstva Svazu průmyslu a dopravy Zbyněk Frolík debatovali o stavu české i světové ekonomiky. Dotkli se přitom loňské intervence ČNB v neprospěch české koruny i problému, kterému čelí české kampeličky. Ovlivňuje nás prý i ukrajinská krize a zrod Islámského státu. Podle Singera platí, že jsou čeští občané velmi spořiví. Frolík dodal, že je spíše vyděsilo strašení pravicových vlád.

Singer v ČT obhajoval intervence ČNB. Šéf průmyslníků mluvil o strašení lidí pravicovými vládami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Singer hned v úvodu komentoval roli kampeliček v Česku. ČNB jev prý kontroluje, ale v letech 2009 a 2010 se orientovala spíš na jiné instituce v důsledku vypuknuvší ekonomické krize. Tunelováno mělo být např. Metropolitní spořitelní družstvo, ale státní zástupci si velmi pochvalovali spolupráci ČNB a Finančně-analytického útvaru Ministerstva financí při řešení této kauzy. „Dohled je od toho, aby zachytil nekompetenci, ale ne tak úplně zločin, zločin se opakuje, ale jsme schopni v souvislosti s nimi zasahovat rychleji,“ podotkl guvernér. Faktické řešení zločinů ale nepřináleží ČNB.

Podle Singera by si lidé měli uvědomit, že kampeličky nejsou jen nějaké banky, kde se peníze zhodnocují vyšším úrokem, ale že jde o společenství lidí, kteří mají jakýsi společný zájem a ekonomicky se podpoří. „Aby se z toho staly malé finanční záložny, na jejímž osudu záleží lidem, kteří se v nich majetkově angažují,“ řekl guvernér ČNB.

Česká ekonomika

Následně se vyjadřoval k evropské ekonomice jako celku. Finanční sektor v EU je podle jeho názoru stále velmi křehký. Česko je však v tomto směru velmi stabilním ostrovem v rámci EU. Dotkl se také oslabování koruny, ke kterému ČNB přistoupila vloni v listopadu. Intervence ještě potrvají, přibližně rok a půl.

V tu chvíli do vysílání vstoupil Frolík, který poznamenal, že dovozci nejsou z intervence šťastní ani teď a exportérům pomohla zřejmě méně, než se čekalo. Jedno pozitivum ale vidí. „ČNB je dnes čitelnější,“ poznamenal. „My jako Svaz průmyslu jsme nedokázali vyhodnotit, zda jsou celkové dopady pozitivní nebo negativní,“ pokračoval. Je to prý dáno i tím, že ekonomické plány na rok 2014 podniky dělaly ještě před tím, než došlo k zásahu ČNB, pročež se tento hůře vyčísluje. V tuto chvíli je ale dobré, že banka hodlá držet kurz. „Otázkou je, co bude potom,“ poznamenal Frolík k předpokládanému ukončení intervencí za rok a půl. Singer ujišťoval, že od intervencí bude banka odstupovat jemně.

Hindls prohlásil, že chování domácností je v jistém zpoždění oproti předpokládanému vývoji ekonomiky. A v tuto chvíli platí, že domácnosti stále ještě neutrácejí a inflace stále nestoupá ke dvěma procentům, které si ČNB vytyčila. Vliv na to může mít i ukrajinská krize nebo situace kolem Islámského státu. Jednoznačně ale také řekl, že inflaci a deflaci mocně ovlivňuje očekávání lidí. A až bude ČNB ustupovat od intervence, nejistota lidí se vrátí, což se v ekonomice projeví.

Populistické sliby vlády

Exkluzivní průzkum pro Českou televizi od společnosti TNS Aisa přitom ukázal, že si většina lidí přeje silnou korunu. „Jsme ve střední Evropě, máme spořivou kulturu, takže mě to nepřekvapuje,“ okomentoval průzkum guvernér ČNB.

Inflaci předjímá veřejné mínění, dal Hindlsovi za pravdu Frolík. „Ta panika, která byla vytvořena tou minulou pravicovou vládou, že nebude dobře a že se musí šetřit, občany ovlivnila,“ uvedl podnikatel. Singer ovšem bleskově jeho skepsi mírnil. Ekonomika totiž konečně roste a objevují se i nová pracovní místa.

A do toho znovu vstoupil Frolík, který varoval před poněkud populistickými sliby o navyšování mezd. „Pokud chci zvyšovat mzdy, tak na to musím napřed vydělat,“ zdůraznil. Vláda jedná tak, jak jedná a neprospívá tím státnímu dluhu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…