Situace je křehká, hrozí návrat do čtvrtého stupně, varuje Rážová

07.12.2020 11:55

Hlavní hygienička Jarmila Rážová v rozhovoru pro deník Právo připustila, že situace kolem koronaviru je stále křehká a vážná. Restrikce se budou podle jejích slov odvíjet podle toho, jak lidé budou dodržovat opatření. Návrat ke čtvrtému stupni rizika je však dle jejích slov velmi reálný.

Situace je křehká, hrozí návrat do čtvrtého stupně, varuje Rážová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jarmila Rážová, hlavní hygienička ČR

"Rozvolnění od čtvrtka bylo jednotné rozhodnutí vlády. Já osobně bych ještě nerozvolňovala, ale rozhodli jsme se, že budeme postupovat podle předem představeného modelu PES," uvedla k přesunu ze čtvrtého do třetího stupně PSA Rážová. 

Index rizika se v neděli zvýšil na 64, což odpovídá čtvrtému stupni. Podle Rážové tak nyní bude záviset na chování nás všech, zda opět dojde k zavírání restaurací i obchodů. "Pokud se budou naprosto záměrně a cíleně porušovat či obcházet platná opatření, tak je to velmi reálné. Situace je i ve třetím stupni pořád vážná. A když vidíme, jak se v barech v Praze, Brně i dalších městech konají hromadné party, nemůžeme být překvapeni, pokud se do čtvrtého stupně vrátíme," poznamenala. 

Co se týče otevření škol, to se podle jejích slov naštěstí neprojevilo. Ona sama si přeje, aby to tak zůstalo i do budoucna. V rozhovoru mimo jiné také hájila zákaz nedělního prodeje a zákaz nočního vycházení. Podle ní obě tato opatření přispěla ke snížení mobility lidí a k omezení kontaktů i šíření nákazy. 

"Současná situace je stále velmi křehká a jakýkoliv výkyv může znamenat výrazné zhoršení situace. Nechci strašit, ale stále se pohybujeme na pomezí 3. a 4. stupně. Nouzový stav nám v danou chvíli umožňuje reagovat pružněji ve smyslu řízení kapacit zdravotní péče tak, aby nedošlo k jejímu přetížení," hájila následně i nutnost nouzového stavu. 

Závěrem se pak hovořilo i očkování, což je podle ní jediná efektivní cesta, jak se dostat ze současné situace a přiblížit se co nejdřív běžnému životu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …