Situace v ČSSD: Sobotka se o své místo nebojí. Tejc raději mlčí

27.05.2014 7:47

Třetí místo ve volbách do Evropského parlamentu nepotěšilo část sociálních demokratů. Nevadí jim ani tak porážka od hnutí ANO i TOP 09, jako spíše to, že se ještě loni nejsilnější politická strana dostala do bezprostřední blízkosti KSČM, od které ji dělí jen několik procentních bodů. O obavách ČSSD píše deník Právo.

Situace v ČSSD: Sobotka se o své místo nebojí. Tejc raději mlčí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Keller

„Fakt, že jsme v eurovolbách skončili třetí, je velký problém, byť spíš psychologický, protože na mandáty je to stejné," řekl Právu jeden z významných politiků ČSSD. „Pokud by nás předběhlo jen ANO, tak bychom to asi vnímali jinak, než když teď jsou těsně za námi komunisté a dokonce lidovci," dodal.

Sobotka se vnitrostranické rebelie neobává

Šéf strany Bohuslav Sobotka prý zatím zůstává v klidu. Dalšího ohrožení své pozice se nebojí. „Nemyslím, že v ČSSD je nějaká skupina sebevrahů, která by chtěla stranu rozkládat. Voliči by nám to neodpustili," odpověděl Sobotka na otázku deníku, zda se neobává nového formování opozice uvnitř vlastní strany. „Čtyři mandáty je realistický výsledek v okamžiku, kdy byla extrémně nízká volební účast," prohlásil Sobotka.

Podle ČSSD volebnímu výsledku pomohl lídr kandidátky sociolog Jan Keller. Kdyby nestál v jejím čele, strana by prý dopadla hůř. Důvody volebního sestupu vidí část sociálních demokratů v tom, že voliči ČSSD neměli ve volbách, které nerozhodovaly o domácím dění, potřebu se vyhraňovat vůči jiným stranám, tudíž nepřišli.

Jiní sociální demokraté se podle Práva domnívají, že se ve volebním výsledku mohl odrazit postoj ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) k Ukrajině. Podle předsedy sněmovny Jana Hamáčka je na hodnocení brzy, nicméně strana bude muset výsledek podrobně analyzovat.

„Ukázalo se, že politická scéna je víc fragmentovaná než v minulosti. Je to potvrzení trendu z voleb do sněmovny. A můžeme si klást otázku, co je příčinou nízké účasti voličů," uvedl Hamáček.

Tejc nechce výsledky hodnotit

Výsledek voleb nechtěl hodnotit „pučista" a haškovec Jeroným Tejc. „Myslím, že hodnotit by měli ti, kteří nesli odpovědnost, a já si svůj komentář ponechám tentokrát pro sebe," uvedl. Připomněl ale, že naposledy kriticky hodnotil výsledky loňských voleb a podle toho také dopadl, když nakonec odstoupil z funkce.

Hodnocení se zdržují i další sociální demokraté. Někteří se ale shodují v tom, že pokud dopadnou špatně podzimní komunální volby, mohl by to být problém pro šéfa Bohuslava Sobotku. Tomu by v takovém případě mohl podle Práva zatopit blížící se stranický sjezd v roce 2015.

reklama

autor: adr

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…