Situace v Drahonicích se uklidnila. Někteří uprchlíci ale dál hladoví

12.11.2015 11:39

Uprchlíci z detenčního zařízení v Drahonicích na Lounsku pokračují v hladovce, kterou zahájili v úterý. ČTK to dnes řekl evangelický farář Mikuláš Vymětal, který společně s dobrovolníky s běženci spolupracuje. Situace v zařízení je ale podle policie oproti posledním dvěma dnům znatelně klidnější.

Situace v Drahonicích se uklidnila. Někteří uprchlíci ale dál hladoví
Foto: Radim Panenka
Popisek: Hladovkáři před budovou Úřadu vlády

Asi čtyři desítky uprchlíků hladovkou protestují proti svému zadržování. Ve většině případů má jít o Iránce. „Pokud je nám známo, tak v hladovění pokračují všichni, kteří se k protestu přihlásili,“ řekl ČTK Vymětal. Pokračování hladovky potvrdili v prohlášení i samotní běženci. „Uvědomujeme si, že české zákony umožňují naše dlouhodobé věznění a akceptujeme to. Svou hladovkou však chceme přispět k tomu, abychom byli mírovou cestou propuštěni, přestože nevíme, jakým způsobem je to možné. Pokračujeme v hladovění,“ uvádějí v prohlášení Razad Fazal a Yasin Beelhaadj.

Bez snídaně zůstalo 36 migrantů

Podle mluvčí cizinecké policie Kateřiny Rendlové je situace v Drahonicích klidnější. Na snídani dnes podle policie nepřišlo 36 lidí. „Včera večer neodebralo večeři 38 lidí, ráno na snídani nepřišlo 36 lidí, takže číslo se snižuje. My stále monitorujeme, zda jde o stále stejné osoby,“ řekla ČTK Rendlová.

Situace v Drahonicích se vyostřila ve středu vpodvečer, kdy se dva běženci sami zranili a další údajně napadl člena ochranky a zranil se také. Tři ze zadržovaných se podle dobrovolníků, kteří jsou s nimi v kontaktu, zranili už v úterý večer.

Akce na podporu hladovějících ilegálních migrantů bude dnes v Praze

V drahonickém zařízení je nyní podle statistik Ministerstva vnitra stovka běženců. Iniciativy svolaly na dnešních 16:00 akci na podporu hladovkářů do parku u stanice Malostranská v Praze.

Detenční zařízení v Drahonicích, které vzniklo z areálu bývalé věznice, má kapacitu 240 lidí, určeno je výhradně pro muže. V sobotu Drahonice navštívil ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) a uvedl, že je s podmínkami běženců v zařízení spokojen. Podmínky, ve kterých jsou v ČR ubytováni uprchlíci, ale kritizují některé tuzemské i zahraniční nevládní organizace. Vysoký komisař OSN pro lidská práva nedávno uvedl, že česká vláda systematicky porušuje práva migrantů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…