Skandál! Čeští vojáci prý učí děti zabíjet uprchlíky

15.10.2016 12:30

Na stránkách mezinárodní tiskové agentury Pressenza se objevil pohoršený komentář o České republice. Jeho autor Gerardo Femina, někdejší prezident Společenství pro lidský rozvoj v Itálii, se v něm čílí nad tím, že čeští vojáci učí děti zacházet s kulomety v rámci přípravy na uprchlíky.

Skandál! Čeští vojáci prý učí děti zabíjet uprchlíky
Foto: Petr Blahuš
Popisek: Společné cvičení českých a amerických výsadkářů

Femina svůj komentář zakládá na návštěvě vojáků v jedné z českých škol. Na přiložených fotografiích, jejichž autorem má být školník Martin Voráč ze Základní školy na Praze 2, je doloženo, že příslušníci Armády ČR učí děti střílet ze zbraní. Podle Feminy přitom takový armádní den není ojedinělá záležitost, vojáci prý objíždějí školy po celé České republice.

„Tyto děsivé obrázky připomínají totalitní režimy, v nichž je dětem od útlého věku vštěpována válka a vojenská představa společnosti a života,“ otřásá se znechucením autor článku, který dle dostupných informací žije v Česku dvacet let. Podílel se tu na kampani „Europe for Peace“ (Evropa pro mír, pozn. red.) i protestu proti umístění amerického vojenského radaru v Brdech.

Femina navíc tvrdí, že armáda učila děti zacházet se zbraněmi v tichosti, skoro potají, z čehož autor článku usuzuje, že cílem bylo rodiče udržet v nevědomosti. „Některé matky nemohly uvěřit svým očím, když uviděly na internetu fotky z akce. Se zděšením naslouchaly svým dětem, které jim říkaly, že během cvičení se mluvilo o používání zbraní ke střílení uprchlíků,“ popsal Femina.

„Učitelé nyní samozřejmě tvrdí, že vojáci nevyzývali žáky k násilí a nenávisti. Ale vzhledem ke společenské atmosféře, rasistickým komentářům, které děti slýchají doma a pokrouceným informacím, jež na ně hrnou média ve svém setrvalém hledání nových veřejných nepřátel, si žáci jistě vyložili tuto ‚kulturní a vzdělávací‘ akci jako pobídku k násilí.  Možná, že tohle je i skutečný cíl kampaně: velká propaganda obhajující použití síly a militarizaci společnosti,“ naznačuje Femina.

Článek včetně fotek ZDE

Tato domnělá militarizace české společnosti by mohla být dle Feminy součástí širšího plánu, jehož náznaky jsme již prý mohli sledovat letos v březnu během „dragounské jízdy“ americké armády přes území Česka a dalších evropských států. „Vojáci během ní ukazovali dětem zbraně, což je dnes v jakékoliv západní zemi něco nepředstavitelného. Taková demonstrace síly se provádí, pouze pokud je nějaká země okupována nebo osvobozována. V zemích, kde v ní došlo, by to mohlo u tamních lidí vyvolat odpor a ponížení!“ upozorňuje Femina.

Ač se takové teze mohou někomu zdát přitažené za vlasy, autor článku zdůrazňuje, že beze vší pochybnosti čelíme velké propagandistické akci, která je založena na strachu z války a invaze, proti níž musí být obyvatelstvo připraveno. O tom, že propaganda funguje, svědčí dle Feminy to, že v Čechách nedochází k žádným velkým protestům, což on považuje za trestuhodné.

„Probudí se teď už konečně Češi, když stát bere do svých rukou vzdělání jejich dětí a přetváří je do nástrojů smrti pod patrolou NATO? Budou to jednoho dne naše děti, kdo budou střílet na nemocnice, zabíjet civilisty a děti ve jménu lidských práv?“ táže se Femina s tím, že když se dívá na obrázky dětí učících se střílet, dělá se mu zle.

Ministr Stropnický v reakci pro Svobodné fórum závěry Feminy odmítl. „Je to další příklad smutného stavu mediálního světa, který udělá pro sebeprezentaci opravdu cokoli. A že je to nebezpečné, o tom není pochyb,“ má za to šéf české armády. „Ta informace je zcela mimo. Naši vojáci chodí na ty školy, které o prezentaci armády mají zájem. Poptávka je tak velká, že ji nestačíme uspokojit. Byl jsem na takové akci a s nějakou militarizací mládeže to absolutně nemá nic společného. A spousta lidí naopak volá po tom, abychom v tom dělali víc nebo aby se dokonce vrátila na školy branná výchova,“ objasnil ministr obrany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Ing. Tomáš Czernin byl položen dotaz

Válka na Ukrajině

Pane senátore, opravdu věříte tomu, že má Ukrajina šanci Rusko porazit, a že ji USA a ostatní budou podporovat do nekonečna? Nechápejte mě špatně, přeji si, aby Ukrajina Rusko porazila, ale myslím, že je to dost nereálná vize. A co mě ještě na vašem komentáři zarazilo je, že v něm vůbec nepíšete o m...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaplatíte 150 Kč, Stardance si pořád nepustíte. Srovnání ČT s Voyo, iPrima nebo HBO Max

7:25 Zaplatíte 150 Kč, Stardance si pořád nepustíte. Srovnání ČT s Voyo, iPrima nebo HBO Max

Málo obsahu za hodně peněz – tak se jeví v porovnání s konkurenčními službami nabídka filmů, seriálů…