Skandál, ostuda, tohle si nikdo jiný nedovolí. MF DNES píše o neslýchaných přešlapech Zemana u papeže

25.04.2015 8:22

Jako neslýchaný skandál označil podle dnešní Mladé fronty Dnes včerejší návštěvu českého prezidenta u papeže diplomat Pavel Jajtner, který byl velvyslancem ve Vatikánu v letech 2003–2008. Podle něj je skandální hlavně to, že Miloš Zeman během setkání s papežem ukázal na svého protokoláře Jindřicha Forejta jako na „nejdůležitějšího, hluboce věřícího člověka a, doufám, že budoucího velvyslance ve Vatikánu“.

Skandál, ostuda, tohle si nikdo jiný nedovolí. MF DNES píše o neslýchaných přešlapech Zemana u papeže
Foto: repro, tan
Popisek: Papež František

„Jde to proti všem zvyklostem, absolutně nikdy se to nedělá,“ řekl listu Jajtner. Zeman tak totiž vytváří na papeže nátlak, jaký není v diplomacii mezi zeměmi, které spolu nevedou žádný konflikt, zvykem. Vyjednávání o velvyslancích se totiž vedou neveřejně a tyto záležitosti se zveřejňují, až když je to odsouhlaseno.

První český velvyslanec ve Vatikánu, František X. Halas, se ke kritice prezidenta přidává: „Zpravidla se to neříká veřejně, protože kdyby se náhodou stalo, že to nebude odsouhlaseno, byla by to velká ostuda,“ řekl deníku.

Kvůli Zemanovu diplomatickému přešlapu Vatikán možná Forejta odmítne

Jeho zdroj z vysokých církevních zdrojů se prý přiznal, že by se nedivil, kdyby kvůli tomuto diplomatickému přešlapu z Vatikánu zaznělo: Děkujeme, ale pana Forejta nechceme.

Podle zdroje listu prý budí pochybnosti i to, s jakou suverenitou Zeman svou schůzku s papežem popsal: „Diskutovali jsme o struktuře této návštěvy. Nabídl jsem Svatému otci dvě varianty. Buď pastorační cestu, nebo setkání s patriarchy ortodoxních církví v rámci ekumenie. Svatý otec se rozhodl pro druhou variantu,“ řekl včera Zeman. V církevním prostředí je prý ale krajně necitlivé, aby politik říkal i obyčejnému knězi, na co má zaměřit svou pastorační cestu. „A říkat to rovnou papeži?“ podivuje se deník.

Zda k nám papež skutečně přijede, se podle deníku hned tak nedozvíme, protože Vatikán nekomentuje to, co zazní na uzavřených setkáních.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…