Skandál v USA: Donald Trump řekl Lavrovovi víc, než vlastním spojencům

16.05.2017 9:04

„Dostávám skvělé informace. Mám na to lidi, kteří mi přinášejí skvělé informace každý den,“ chvástal se prý Donald Trump při setkání s ruskými zástupci, kterým vzápětí omylem prozradil přísně utajenou informaci.

Skandál v USA: Donald Trump řekl Lavrovovi víc, než vlastním spojencům
Foto: Jan Tvrdoň
Popisek: Donald Trump v reklamě na časopis v Číně

Prezident Spojených států Donald Trump se ve středu 10. května setkal s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem a s velvyslancem Ruské federace ve Spojených státech Sergejem Kisljakovem. Při tomto setkání americký prezident ruské straně údajně odhlalil přísně tajné informace, informuje deník The Washington Post

Podle některý současných i bývalých vládních úředníků by Trumpova neopatrnost mohla dokonce ohrozit klíčový informační zdroj o Islámském státu. 

„Informace, kterou americký prezident předal ruské straně, byla získána od strategického partnera USA skrze platformu na sdílení informací tak utajenou, že k ní nemají přístup ani američtí spojenci, a dokonce ani členové americké vlády,“ sdělil americkému deníku jeden z vládních úředníků. Zmíněný strategický partner prý Spojeným státům navíc nedal povolení ke sdílení získaného materiálu s Ruskem a podle vyjádření některých úředníků by Trumpova neopatrnost mohla ohrozit budoucí spolupráci se spojencem, který má „velmi blízký přístup k Islámskému státu“. 

Ihned po zmíněném setkání se nejbližší Trumpovi spolupracovníci snažili zmírnit škody a neprodleně kontaktovali CIA a Národní bezpečnostní agenturu. 

„Toto je zakódovaná informace,“ cituje slova jednoho z vládních úředníků deník WP. Tato terminologie prý označuje jeden z nejvyšších stupňů utajení, který používají americké špionážní agentury. „Trump prozradil ruskému velvyslanci více detailů, než sdílíme se svými vlastními spojenci,“ dodal. 

Na celou situaci je nezbytné hledět v daném kontextu, kdy ke zmíněnému setkání mezi americkým prezidentem a ruskými politiky došlo jen den poté, kdy se Donald Trump rozhodl propustit z funkce ředitele FBI Jamese B. Comeyho, který vedl v rámci organizace vyšetřování možného spojení mezi Trumpovým volebním týmem a Moskvou. 

„Pro kohokoliv v americké vládě by sdílení informací takové povahy s protivníkem bylo porušením zákona. Nicméně v roli prezidenta má Donald Trump možnost zveřejnit i přísně utajené vládní informace, a tím pádem není příliš pravděpodobné, že Trump porušil zákon,“ uvádí WP. 

Ostatní členové americké prezidentské administrativy, kteří se zúčastnili zmíněného setkání, uvedli, že Trump hovořil pouze o hrozbě terorismu. „Prezident a ministr zahraničí pouze projednávali společné hrozby od teroristických organizací,“ uvedl po setkání poradce prezidenta v otázkách národní bezpečnosti H. R. McMaster, který se též zúčastnil setkání. 

Podle jiného vládního úředníka se prý Donald Trump svými informacemi téměř vychloubal. „Dostávám skvělé informace. Mám na to lidi, kteří mi přinášejí skvělé informace každý den,“ uvedl podle jednoho z úředníků při setkání s ruskými politiky Donald Trump.

Trump s ruskou stranou hovořil o nebezpečí představovaném Islámským státem, o kterém se Spojené státy dozvěděly od svého klíčového regionálního spojence. Podle expertů je nejvíce problematické to, že Trump uvedl konkrétní oblast na území Islámského státu, kde zmíněný partner Spojených států detekoval nebezpečí. 

Podle expertů je toto velmi nebezpečné z toho důvodu, že by Rusko mohlo použít tuto informaci k odhalení onoho amerického spojence, který původně s touto informací přišel. „Moskva by mohla být v identifikaci zdroje velmi silně zainteresována a případně by se mohla i styk mezi ním a USA pokusit přerušit,“ uvádí WP. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…