Škoda Transportation zajistí pro DPP údržbu souprav metra

24.12.2019 6:57

Údržbu souprav metra zajistí od konce příštího roku do roku 2035 opět Škoda Transportation. Životnost 93 souprav typu 81-71M, které jezdí na linkách A a B, se tím prodlouží zhruba o 15 let. Předpokládaná hodnota kontraktu je asi 14,6 miliardy korun. DPP o tom informoval v tiskové zprávě. Podniku se podle ní podařilo vyjednat lepší podmínky než u nynějšího kontraktu se stejnou firmou.

Škoda Transportation zajistí pro DPP údržbu souprav metra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Metro, ilustrační foto

Vlaky se podle informací podniku nasazovaly do provozu mezi lety 2001 a 2011 a mají najeto od 555.000 do zhruba 1,4 milionu kilometrů. Současná smlouva se Škodou Transportation je uzavřena do 15. prosince příštího roku, o uzavření nové obě firmy jednaly celý letošní rok. "Podařilo se nám vyjednat výhodnější podmínky oproti původnímu návrhu dodavatele, a to snížit cenu o více než půl miliardy korun nebo například navýšit počet parametrů hodnocení kvality prováděné údržby," uvedl ředitel DPP Petr Witowski.

Podnik vypsal zakázku formou tzv. jednacího řízení bez uveřejnění, tedy oslovením konkrétní firmy. Podle Witowského bylo toto rozhodnutí dáno tím, že Škoda Transportation jakožto výrobce souprav vlastní práva na jejich dokumentaci. "S odkazem na zákon o zadávání veřejných zakázek je v tuto chvíli jediným možným dodavatelem údržby vozů," uvedl Witowski. Správnost postupu DPP podle něj potvrzují dvě právní analýzy od AK Havel & Partners a AK ROWAN LEGAL, a také ekonomická analýza společnosti Deloitte.

DPP provozuje na třech linkách metra 61 stanic. Roční provoz metra vyjde na několik miliard korun. DPP je největší městskou firmou a zaměstnává skoro 11.000 lidí. Praha dotuje DPP více než 13 miliardami korun ročně.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…