Školy i restaurace se ode dneška uzavřou, lidé se nesmí shlukovat

14.10.2020 6:30

Měsíc a půl po začátku školního roku se žáci a studenti škol budou ode dneška učit pouze distančně. Výjimku z mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví proti koronavirové epidemii mají pouze školy mateřské a speciální.

Školy i restaurace se ode dneška uzavřou, lidé se nesmí shlukovat
Foto: Hanka Brožková
Popisek: V důsledku opatření vůči šíření koronaviru zůstaly restaurace zavřené. Jídlo ale mohou prodávat s sebou přes okýnko

Uzavřené musejí nově být také restaurace, bary a kluby, jež dodnes mohly být v provozu do 20:00. Lidé si budou moci pokrmy koupit ve výdejových okénkách. Nově se také nesmí shromažďovat více než šest osob, lidé též nesmí pít alkohol na veřejně přístupných místech.

Většina opatření platí do 3. listopadu, tedy do konce nouzového stavu. Pouze nařízení týkající se škol má platit do 1. listopadu. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) uvedl, že by se měly poté opět otevřít první stupně základních škol, o kterých se vedla největší diskuse. Podle ministra školství Roberta Plagy (ANO) bude ale také u prvního stupně záležet na reprodukčním čísle, které ukazuje intenzitu šíření epidemie. Pokud číslo neklesne, první stupeň se otevřít nemusí.

Jen dva dny vydrželo účinné opatření, na základě kterého se na druhém stupni základních škol učila prezenčně polovina dětí, zbytek na dálku. Po týdnu se měli žáci střídat. Na výuku on-line už v pondělí přešly vysoké a střední školy v celé ČR. Na prvním stupni dosud byla prezenční výuka s povinností nošení roušek na chodbách a zákazem zpěvu.

Nově je ve středních školách zakázána i prezenční praktická výuka, na vysokých školách se mohou konat pouze zkoušky s účastí do deseti osob. Výjimku mají studenti lékařských oborů, kteří se účastní klinické a praktické výuky, a ti, kteří vykonávají pedagogickou praxi ve školách. V základních uměleckých školách je zrušena i individuální výuka.

Na kolejích mohou být ubytováni pouze studenti, kteří nemají jiné bydliště v České republice. Výjimku mají například studenti s vládou nařízenou pracovní povinností. Zůstat na nich mohou též studenti, kteří se vrátit domů nemohou nebo jsou v karanténě. Vláda také s účinností ode dneška zakázala poskytovat ubytování žákům a studentům v domovech mládeže a internátech. Zakázány jsou též školy v přírodě.

Výdejní okénka restaurací mohou fungovat do 20:00. Uzavřeny nebudou hotelové restaurace, hostům budou k dispozici také do 20:00. Cílem zákazu pití alkoholu na veřejnosti je podle Prymuly i to, aby nebyla zneužívána právě výdejová okénka restaurací.

Shromáždit se mohou lidé maximálně v šesti. Výjimku mají rodinní příslušníci, různé statutární orgány či zasedání státní správy, samosprávy nebo politických stran.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…