Skončí Blatný? Babiš mu poslal vytýkací dopis a jde za prezidentem

21.03.2021 8:39

O osudu Jana Blatného (za ANO) coby ministra zdravotnictví bude prezident Miloš Zeman opět hovořit s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Odvolání Blatného žádal už v první polovině března; vadí mu mj. jeho postoj k ruské vakcíně Sputnik. Tehdy premiér uvedl, že personální změny ve vládě nejsou na stole. K tématu se oba nejvyšší ústavní činitelé sejdou v pondělí v podvečer, informuje server Seznam Zprávy.

Skončí Blatný? Babiš mu poslal vytýkací dopis a jde za prezidentem
Foto: Repro ČT
Popisek: Jan Blatný

Z několika oficiálních i neoficiálních informací podle redakce jasně vyplývá, že dny současného ministra zdravotnictví Jana Blatného jsou sečteny. Česko tak bude mít pravděpodobně čtvrtého šéfa resortu zdravotnictví od začátku pandemie.

Na odvolání Blatného apeluje především prezident republiky Miloš Zeman. Již v pondělí večer se na toto téma setká s premiérem Andrejem Babišem.

Že jejich hlavním tématem budou personální změny na úrovni ministrů, potvrdil i hradní mluvčí. „Lze očekávat diskusi na téma resortů zdravotnictví a zahraničí,“ sdělil pro Seznam Zprávy Jiří Ovčáček, co bude klíčovým tématem schůzky.

Prezident se totiž zasazuje rovněž o výměnu šéfa diplomacie Tomáše Petříčka (ČSSD).

  • Celý text ZDE

V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Zeman naznačil, že pokud premiér nevyhoví, ponese důsledky. „Rozhodně by to nepřispělo k dalšímu zlepšení našich přátelských vztahů,“ uvedl prezident.

Ministr Blatný má problémy s premiérem. „Chová se k němu (k Blatnému) už řadu týdnů jako učitel k neoblíbenému žákovi, má vůči němu neustále jízlivé poznámky. Říká třeba, že těm jeho číslům a čárám stejně nevěří,“ popsal vztah jeden z účastníků vládních jednání. Problém má i s některými svými ministerskými kolegy z hnutí ANO a z ČSSD.

Podle lidí z okruhu vlády i prezidenta je dnes spíše otázkou, kdo Blatného v čele resortu zdravotnictví vystřídá. Nabídku stát se ministrem už dostal hlavní epidemiolog pražského IKEM Petr Smejkal. Údajně podle zdrojů redakce Andrej Babiš v minulých dnech hovořil s šéfy dvou velkých pražských nemocnic, Všeobecné fakultní nemocnice Davidem Feltlem a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petrem Arenbergerem.

Do Velikonoc má být výměna ministra zdravotnictví s velkou pravděpodobnosti uskutečněna. Vypadá to tak, že pro Jana Blatného budou letošní velikonoční svátky cestou na „Golgotu“, hodnotí redakce na základě svých dobře informovaných zdrojů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…