Škromach ke kritice Zemana: Je to uměle živené. Připomíná mi to hon na Paroubka

26.11.2014 18:59

Hostem středečního pořadu Dvacet minut Radiožurnálu byl místopředseda Senátu Zdeněk Škromach. S moderátorkou Helenou Šulcovou se mluvilo o jeho záměru předložit návrh zákona, který by zrušil nulovou toleranci alkoholu v případě cyklistů, o tom, jak řešit situaci v sociálně vyloučených lokalitách i o posledních výrocích prezidenta Miloše Zemana.

Škromach ke kritice Zemana: Je to uměle živené. Připomíná mi to hon na Paroubka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Zdeněk Škromach

V úvodu pořadu se hovořilo o Škromachově záměru předložit návrh zákona, podle kterého by mohli cyklisté mít v krvi určité množství alkoholu. Politik argumentoval případem Německa, kde mají cyklisté povoleno až 1,6 promile alkoholu v krvi, v sousedním Rakousku je pak tato hranice o něco nižší a činí 0,8 promile.

Kontrola cyklistů na alkohol je jen zbytečná šikana občanů

Zatím u nás platí nulová tolerance, a tak policisté pokutují cyklistu, byť mu naměří jen minimální množství alkoholu. To považuje Škromach za „úplně zbytečnou šikanu občanů“. Muži zákona by se podle něj měli spíše zaměřit na řidiče motorových vozidel.

Moderátorka ale oponovala tím, že na jihu Moravy bylo nyní, kdy není cyklistům povolena žádná konzumace alkoholických nápojů, odhaleno 170 cyklistů pod vlivem alkoholu. Na to senátor oponoval, že si mu občané často stěžují na to, že policisté mnohdy záměrně čekají za rohem hospody, aby mohli cyklisty přistihnout při jízdě pod vlivem.

Škromach předpokládá, že povolená hranice alkoholu by se měla pohybovat mezi polovinou až jedním promile. Návrh zákona by chtěl sněmovně předložit na jaře, platit by měl od 1. ledna 2016.

V sociálně vyloučených lokalitách je třeba zajistit lidem práci i za cenu, že bude dotována

Řeč přišla i na koalici ČSSD, KSČM a DSSS v Duchcově a na snahu vedení sociální demokracie svoji stranickou organizaci v Duchcově zrušit. Škromach přiznal, že pokud by se on měl rozhodovat, do koalice s DSSS by nešel ani na komunální úrovni.

Podle Škromacha k napětí v sociálně vyloučených lokalitách přispěla politika minulých pravicových vlád, konkrétně zmínil bývalého ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka, jehož politika prý spíš přispívala k napětí. Senátor si nemyslí, že k řešení problému pomůže pozitivní diskriminace. „Je třeba nabídnout práci i za cenu, že bude dotována,“ uvedl s tím, že minulé vlády zrušily programy pro oblast zaměstnanosti, které vlády ČSSD zavedly.

Miloš Zeman je stejně dobrým prezidentem, jako byli jeho předchůdci

Současného českého prezidenta nechtěl Škromach nijak kritizovat. Dokonce uvedl, že je stejně dobrým prezidentem, jako byli jeho předchůdci.

K tomu, co je Zemanovi vyčítáno, například údajné zpochybňování brutality zásahu policie na Národní třídě 17. listopadu 1989, uvedl, že podle jeho názoru je „celé divadlo uměle živené, připomíná mi hon na Jirku Paroubka“.

K tomu, že prezident použil v Hovorech z Lán několik vulgárních výrazů, uvedl, že „velmi extenzivně“ se vyjadřují i další lidé ve vrcholové politice, zmínil v této souvislosti přední politiky TOP 09 Miroslava Kalouska a Karla Schwarzenberga.

K Zemanovu poslednímu výroku o možnosti finlandizace Ukrajiny podotkl, že názory na krizi na Ukrajině nejsou jednoznačné. „Myslím, že Zeman se nevyjadřuje mimo rámec zahraniční politiky ČR,“ poznamenal Škromach.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…