Slávku, ty už jdi do prdele a začni se po 30 letech živit poctivě, vzkázal Sobotkovi Štěpán Kotrba

06.12.2017 7:51

Známý komentátor Štěpán Kotrba se neudržel nad nejnovějšími vizemi Bohuslava Sobotky, jak zachránit ČSSD. Poté, co odstupující předseda vlády a nedávný předseda strany vyjevil do novin své představy, jak udělat ze strany „druhé Piráty“, doporučil mu Kotrba, aby se místo těchto řečí začal po třiceti letech konečně poctivě živit.

Slávku, ty už jdi do prdele a začni se po 30 letech živit poctivě, vzkázal Sobotkovi Štěpán Kotrba
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý premiér Bohuslav Sobotka

Sobotka se v rozhovoru pro Aktuálně.cz nejprve podivil nad tím, proč ČSSD stále jen rozpitvává svůj volební neúspěch. „Ve volbách ztratila celá řada politických stran, ale žádná z nich se nebičuje tolik jako sociální demokracie,“ ohradil se premiér, za jehož vlády ČSSD spadla z prvního na šesté místo ve volbách se ziskem něco málo přes 7 procent. Podle něj už to „nikoho nebaví“.

Anketa

Za předpokladu, že ANO bude vůdčí silou případné koaliční vlády a její největší stranou,...

hlasovalo: 9713 lidí

Sociální demokracie podle Sobotky musí jít do nových bitev a být v nich pořádně vidět a slyšet. Volal hlavně po tom, aby do vedení strany přišli „noví lidé“. „Já už několik měsíců říkám, že čím více nových tváří bude, tím určitě lépe. Prostě, nesmíme se zacyklit v nějakém kruhu,“ rozpovídal se. Je podle něj potřeba sehnat perspektivní třicátníky a čtyřicátníky, kteří stranu posunou dopředu.

CELÝ ROZHOVOR SE SOBOTKOU ZDE

„Když ve vedení bude víc nových lidí, tak i ČSSD může být zajímavější, jako jsou dnes zajímaví Piráti a jiné politické strany,“ plánoval dlouholetý předseda ČSSD. Právě tuto myšlenku uvedlo Aktuálně.cz do titulku rozhovoru a komentátora Štěpána Kotrbu, který je velmi obeznámeným znalcem poměrů v české sociální demokracii, to pořádně nadzvedlo.

„Ty už nikoho nehledej, Slávku. Ty jdi ze Sněmovny do prdele a začni se po třiceti letech konečně poctivě živit,“ vzkázal Sobotkovi, o kterém je všeobecně známo, že se v roce 1996 přesunul z vysoké školy rovnou do Poslanecké sněmovny a vydržel v ní až dodnes.

Komentátorka Irena Ryšánková se v diskusi Kotrby ironicky poptala, čím poctivým by se Bohuslav Sobotka mohl živit. V replice jiného diskutujícího padla odpověď: „Třeba jako šlapka, charakter na to má“.

I další diskutující vyjadřovali názor, že hledání nových tváří v ČSSD by mělo začít tím, že zcela zmizí tvář premiéra v demisi Sobotky.

Bombastické vize Bohuslava Sobotky, jak třicátníci a čtyřicátníci udělají z ČSSD druhé Piráty, pak přiměly jednoho z diskutujících k poznámce „jo, to už říkal před volbama, jak budeme bojovat o liberální voliče“. Výsledkem je jednociferný volební zisk začínající sedmičkou.

„ČSSD si bude muset vybrat, zda se orientovat na sociální demokraty, kterých je tak 7-10%, nebo se bude orientovat na své postkomunistické voliče,“ zamyslel se další z diskutujících. Podle něj to ale bude mít složité, protože postkomunistické voliče přebral Andrej Babiš, který je sám naprosto dokonale autentickým postkomunistou a svou legendu mezi těmito voliči si utužuje s každým dalším zděšeným komentářem Pavla Šafra.

Do debaty pod příspěvkem se zapojil i zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček, který byl coby bývalý poslanec ČSSD kdysi Sobotkovým kolegou. Kotrbovo hodnocení je podle něj nespravedlivé.

Odpověděl mu bezpečnostní analytik Jaroslav Štefec, podle kterého se Sobotka ve složitých dobách předvedl jako nejhorší možný premiér. Dodal, že on sám před tím varoval již před čtyřmi roky v debatě s expertem ČSSD Antonínem Raškem. „Vyslovil jsem názor, že ČR pod jeho vedením bude v následujících 4 letech připomínat alegorickou „loď bláznů“, a na konci jeho premiérování bude ČSSD ráda, když se vůbec dostane do Sněmovny. Přesně jsem se trefil,“ dodal Štefec. Sobotka podle něj nikdy nedokázal přerůst rámec vnitrostranické politiky, a i jeho schopnosti technologie moci skončily u technologie pletich v Lidovém domě.

Mezi Štefcem a Kotrbou se pak rozvinula debata ohledně případného Sobotkova trestního stíhání. A to nejen v kauze OKD, ale například i v kauze Appian se škodou (podle Kotrby) 16 miliard.

„Sobotka je už evidentně úplně odtržený od skutečnosti. Každé jeho vystoupení posouvá ČSSD k pěti procentům a níže,“ napsal další diskutující. Obyčejným lidem se podle něj ze Sobotky dělá zle.

Bohuslav Sobotka má ve středu dopoledne řídit poslední zasedání své vlády, teď už v demisi, kterou Sobotka zaslal prezidentu Zemanovi a ten ji přijal. V příštím týdnu už by měli na místa současných ministrů usednout jejich nástupci z vlády Andreje Babiše. Poté se z Bohuslava Sobotky stane řadový poslanec ČSSD. Spolustraníci v domovském regionu jej sice vyzvali, aby přijal osobní zodpovědnost za volební debakl a vzdal se mandátu, Sobotka jim ale vzkázal, že se nenechá zastrašit organizovaným nátlakem několika funkcionářů. „Vždycky budu bojovat proti tomu, aby se z ČSSD stala hnědnoucí, nedemokratická a netolerantní strana,“ vytyčil svou nejnovější politickou misi.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…