Slavný bankéř napsal knihu o islámu. V německé sociální demokracii už mu za ni chystají nejpřísnější trest

02.09.2018 6:45

Německá mainstreamová média mají v těchto dnech plné ruce práce. Vedle „nácků“ ze Saské Kamenice je zaměstnává také nová kniha „veřejného nepřítele číslo 1“ Thilo Sarrazina.

Slavný bankéř napsal knihu o islámu. V německé sociální demokracii už mu za ni chystají nejpřísnější trest
Foto: Vít Hassan
Popisek: Mešita v Berlíně

Sarrazinova kniha vychází právě dnes, na den přesně osm let poté, co dlouholetý člen SPD a někdejší ministr financí ve spolkové zemi Berlín vydal svoji první knihu „Deutschland schafft sich ab“ (v českém překladu „Německo páchá sebevraždu“). Třiasedmdesátiletý bývalý bankéř a v posledních letech především spisovatel se ve všech svých publikacích soustředí na hrozby, které podle něj pro současné Německo představuje neřízená migrace a islám.

Sarrazin patřil mezi hlasité kritiky multikulturní politiky německé vlády dávno před tím, než vznikla Alternativa pro Německo (AfD) či hnutí PEGIDA. Pro své politicky nekorektní názory se stal jedním z největších nepřátel pro německou levici. Příliš pochopení však nenašel ani u kancléřky Angely Merkelové, která se kdysi nechala slyšet, že jeho knihy rozhodně číst nebude. Problémy však má Sarrazin i se svými vlastními kolegy.

Jak informuje magazín Focus, po vydání jeho poslední knihy chtějí někteří členové SPD opět jednat o jeho vyloučení ze strany. Vedle politiků ze zavedených stran a levicových aktivistů nebyla Sarrazinovi nikdy nakloněna ani přísně politicky korektní německá média. Ta přísně odsuzují také jeho poslední počin, ve kterém se Sarrazin opět věnuje svému tradičnímu tématu. Média na jeho knize nenechávají jednu nit suchou.

„Kniha má 496 stránek, ale pouze na 69 z nich se snaží Sarrazin doložit své postoje konkrétními čísly a údaji. V jedné z pasáží píše autor knihy v provokativním tónu, že islámské státy mají špatnou ekonomiku, nízkou úroveň vzdělání, kultury i demokracie a silné jsou jen v oblasti populačního růstu,“ píše magazín s tím, že v nové Sarrazinově knize se vyskytuje mnoho nepřesností a kritizuje ji i jeho bývalý vydavatel Thomas Rathnow. Focus dále zmiňuje reakci berlínských Zelených, kteří Sarrazina obviňují z „rozdělování společnosti“.

Ještě mnohem dál než Focus však zachází deník Süddeutsche Zeitung, který jeho počin rovnou označuje za „největší neštěstí roku“. „Jeho kritické zkoumání Koránu je primitivní, plné věcných chyb a vše už vlastně popsal ve svých předchozích knihách,“ píše deník a dodává, že věcné chyby se údajně vyskytují na každé stránce Sarrazinovy knihy. Také Süddeutsche Zeitung s neskrývanou radostí informuje o jeho možném vyloučení z SPD. Předchozí dva pokusy však selhaly.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Z utečeneckých táborů rakve za covidu nevynášeli. Profesor Žaloudík rozkrývá proč

21:45 Z utečeneckých táborů rakve za covidu nevynášeli. Profesor Žaloudík rozkrývá proč

V posledních letech důvěra v lékaře u části české populace značně utrpěla. Kvůli covidu se, podle bý…