Slavný český generál varuje Erdogana: Vítězství nad pučisty nic neřeší, Turecko se propadá stále hlouběji

16.07.2016 15:27

I když bude pokus o vojenský puč v Turecku potlačen, tuto zemi to oslabí a destabilizuje. V rozhovoru pro server Aktuálně.cz to uvedl bývalý náčelník českého generálního štábu Jiří Šedivý.

Slavný český generál varuje Erdogana: Vítězství nad pučisty nic neřeší, Turecko se propadá stále hlouběji
Foto: Cevro Institut
Popisek: Generál Jiří Šedivý

Upozornil na to, že v tuto chvíli ještě nevíme, jaké jsou anebo byly skutečné záměry či motivy vojáků, kteří šli do převratu. „Tohle je opravdu velmi důležité vědět. Proklamace o svobodě a návratu k právu mohou být jen proklamace. Nechci předjímat, ale nepokoje v Turecku by mohly na určitou dobu oslabit jižní křídlo NATO,“ varoval.

Celý text je ZDE

Na druhé straně je podle Šedivého fakt, že Turecko už delší dobu směřuje k vyšší úrovni islamizace. „NATO, ale i Evropská unie měly kvůli tomu s Tureckem v poslední době dost rozepří a problémů,“ podotkl s tím, že tím naráží na skrytou a velmi specifickou spolupráci Turecka s Islámským státem.

Pokus o převrat prý Turecko na určitou dobu silně destabilizuje. A tudíž i jižní křídlo Aliance. „Fakt, že puč jeho organizátorům nevyšel, ještě nic neznamená. Turecko v každém případě čeká ostrý boj o udržení moci. A ten je vždy spojen s nemalými riziky pro vývoj a směřování této pro nás důležité spojenecké země,“ uvedl Šedivý.

Za vlády Erdogana byly mezi Tureckem a NATO s EU stále zjevnější rozpory

Jestliže budou spory o vedení Turecka rychle vyřešeny, tak to prý jih Aliance nijak neoslabí. „V tom případě by se nic nebezpečného pro starý kontinent nestalo. Pokud vývoj v Turecku nabere demokratický a z hlediska vedení země i sekulární vývoj, tak to pozice Turecka v NATO může naopak ještě posílit,“ uvedl Šedivý. Zároveň ale upozornil na to, že za vlády prezidenta Erdogana a ještě před tím jako premiéra byly mezi Tureckem na jedné straně a Unií s Aliancí na straně druhé stále zjevnější a opakované rozpory.

„Turecko třeba jako náš spojenec velmi dlouho odmítalo poskytnout Alianci leteckou základnu v jejím boji proti Islámskému státu. A stejně tak nepovolilo pokračování námořní mise, která měla monitorovat a zároveň zastavit migrační vlnu z Turecka do Evropy. Prezident Erdogan se choval a stále chová ne zcela logicky a ne zrovna jako nejlepší spojenec. Erdogan pro mě není úplně čitelná osobnost. A mám-li to vzít z jedné vody, tak Turecko se za jeho vlády dostává do stále většího područí islámu. Pokud tedy zůstane prezidentem – a vše tomu nasvědčuje –, islám bude mít stále větší slovo na směřování Turecka.

Tedy země, která je velmi důležitým členem NATO a naším spojencem,“ varoval generál Šedivý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…