Slavný ruský historik Zubov: Toto nesmíme u mládeže zanedbat

27.06.2015 15:47

Ruský historik a kritik Kremlu Andrej Zubov považuje za hlavní úkol učit ruskou mládež historii. Profesor, který byl loni propuštěn ze svého místa ve Státním institutu mezinárodních vztahů v Moskvě kvůli kritice ruské politiky na Krymu, to uvedl při své nynější návštěvě Prahy.

Slavný ruský historik Zubov: Toto nesmíme u mládeže zanedbat
Foto: Masarykova univerzita
Popisek: Andrej Zubov

"Myslím, že má hlavní úloha je učit mládež historii. Jestli se mládež obrátí k ceně lidské svobody a důstojnosti, znamená to svobodnou budoucnost Ruska. Pokud se ale mládež obrátí k tomu, co nabízí putinovská propaganda, nastanou strašné teritoriální problémy nebezpečné pro celý svět. Boj o mládež je bojem za naší budoucnost," řekl ČTK Zubov. Do Prahy zavítal v době, kdy nakladatelství Argo vydává druhý díl Dějin Ruska 20. století, na kterém se podílel jako vedoucí kolektivu autorů.

Nový pohled na složité dějiny Ruska

Zubov nyní pracuje pro internetové noviny Novaja gazeta a přednáší na různých konferencích po Rusku i Evropě. "Žiju v Moskvě ve stejném bytě jako dříve už dvaatřicet let. Budu se snažit pokračovat v práci s mými bývalými studenty," uvedl.

Na dvou svazcích Dějin Ruska 20. století pracovalo 45 historiků, dva z obav před současným režimem v Rusku požádali, aby jejich jména nebyla v knize uvedena. "Neslyšel jsem zatím, že by někdo z těch, kdo se nebál zveřejnit své jméno, měl nějaké velké problémy. Knihu odpustili i mně, ale neodpustili mi můj postoj k otázce Krymu. Po něm jsem se ocitl na nějaké neoficiální černé listině," sdělil Zubov.

Kniha přináší nový pohled na složité dějiny Ruska, které se vykládají mnoha způsoby. Jednotný názor nebyl ani mezi jejími autory. "Byl by to zázrak, aby se na všem shodly čtyři desítky vědců, tolik historiků se pohádá vždycky a v jakékoliv zemi, nejen v Rusku. Měli jsme dohodu, že každý dodá text na zadané téma v daném rozsahu a já jako editor s tím dále budu pracovat," sdělil Zubov.

Podle Zubova se Rusko zbavilo komunismu v jeho nejhorší formě. "Ale není to úplné osvobození, protože dochází k určitému návratu dědictví Sovětského svazu. Dějiny Ruska 20. století by proto měly ruským lidem připomenout, čeho se zbavili, aby se k tomu nikdy nechtěli vrátit," prohlásil Zubov.

Přijde po Putinovi chaos?

Kniha vyšla v roce 2009, oficiální náklad je 23.500 kusů, ale Zubov tvrdí, že neoficiální náklad převýšil 100.000 kusů. "Během letošních oslav vítězství ve Velké vlastenecké válce byl k dostání jen první díl, protože druhý začíná rokem 1939 a je v něm jiný než oficiální pohled na válku. Nedávno se druhý díl zase objevil," podotkl.

Zubov souhlasí, že kdyby podobnou knihu napsal v dobách Lenina a Stalina, neminula by ho poprava. V době vlády Nikity Chruščova a Leonida Brežněva by ho čekalo vězení a vyhnanství na Sibiř. "Jistě, vše jde kupředu, ale naše úloha je to lepší udělat ještě lepším," konstatoval.

Někteří příznivci politiky Vladimíra Putina varují, že po jeho případném pádu by v Rusku mohl nastat chaos a bezvládí. "Když zemřel Stalin, lidé plakali a nedovedli si představit, jak bude svět bez něho vypadat. A co se stalo? Skončila Korejská válka, začalo propouštění z gulagů a svět se nezhroutil. Když se rozpadl Sovětský svaz, nebylo to jednoduché, zejména po ekonomické stránce, ale život se stal svobodnějším. Je hloupost si myslet, že po odchodu vůdce zahynou i všichni ostatní," uvedl Zubov.

Jeho publikace Dějiny Ruska 20. století obsahuje přehled historického vývoje společnosti v letech 1894 až 2007. Mimo jiné zaznamenává carské období, revoluce v letech 1905 a 1917, studenou válku, rozpad SSSR i návrat k autoritářskému státu v současné době. "Putin za patnáct let své vlády dokázal udělat tolik hloupostí jako málokdo předtím. Zemi dostal pod mezinárodní sankce, dosáhl vyhnání z G8 a před světem vypadáme jako lupiči. Jednu z potencionálně nejbohatších zemí na světě prakticky za pár grošů prodává Číně," neskrývá kritický postoj vůči Kremlu Zubov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…