Šlégr se vrací. Opustil Paroubka a za ČSSD chce kandidovat do Senátu

19.02.2016 21:37

Za sociální demokracii by měli na podzim do Senátu kandidovat ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, bývalý hokejista Jiří Šlégr nebo poslanci Stanislav Huml a Pavel Ploc. Vyplývá to ze seznamu kandidátů, který má ČTK k dispozici. Kandidáty, kteří už prošli předsednictvem strany, musí ještě posvětit v hlasování řadoví členové ČSSD. V některých případech budou vybírat z více možností.

Šlégr se vrací. Opustil Paroubka a za ČSSD chce kandidovat do Senátu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jiří Šlégr

Sociální demokraté v senátních volbách před šesti lety získali 12 mandátů ze 27. Jejich letošním cílem je podle předsedy strany a premiéra Bohuslava Sobotky udržení nejsilnějšího senátního klubu a také to, aby v čele horní komory mohl nadále pokračovat sociální demokrat Milan Štěch.

K volebnímu úspěchu by sociálním demokratům podle představ vedení strany měli dopomoci i ministr Mládek a nynější asistent trenéra hokejového Litvínova Šlégr, jejichž nominace patří k nejzajímavějším. V případě Mládka se mluví o tom, že by výsledek jeho kandidatury v obvodu Tábor mohl ovlivnit i jeho ministerskou budoucnost.

V současné vládě je jediným ministrem, který ve funkci vyhrál senátní volby, Jiří Dienstbier (ČSSD). Další dva někdejší členové kabinetu Marcel Chládek (ČSSD) a Antonín Prachař (ANO), kterým se z pozice ministra nepodařilo předloni v senátních volbách uspět, už ve vládě nejsou. I když neúspěch přímo s jejich odvoláním nesouvisel, ovlivnil podle pozorovatelů negativně sílu jejich postavení.

Huml prošel s problémy. Kvůli názorům na zahraniční politiku

Šlégrova kandidatura v obvodu Most je zajímavá kvůli jeho ne vždy ideálním vztahům se sociální demokracií. Za ČSSD vedenou tehdy Jiřím Paroubkem se Šlégr dostal v roce 2010 do Sněmovny, posléze ale Paroubka následoval do strany LEV 21 a často po jeho boku jako jediný další poslanec tohoto uskupení vystupoval na tiskových konferencích. V červnu 2013 se Šlégr vzdal poslaneckého mandátu s tím, že se chce vrátit do "čistého sportovního prostředí". Nyní si k politice a k ČSSD znovu našel cestu.

Nezajímavá není ani kandidatura poslanců Stanislava Humla a Pavla Ploce, kterým by přechod do Senátu zaručil dalších nejméně šest let v politice. Volební období současné Sněmovny naproti tomu skončí už na podzim příštího roku. Schválení Humla předsednictvem sociální demokracie přitom nebylo podle informací ČTK vůbec jednoduché. Někteří sociální demokraté podle jednoho ze zdrojů poukazovali na některé kontroverzní názory poslance například na zahraniční politiku.

Do horní komory se v barvách sociální demokracie budou snažit proniknout i někteří současní senátoři včetně Zdeňka Škromacha, Petra Gawlase nebo Jaromíra Strnada.

reklama

autor: jzd, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …