Sliby chyby: Šťáva pořád vládne v Diag Human

19.06.2012 7:10

Ačkoliv Josef Šťáva sliboval, že už nebude mít nic společného s firmou Diag Human, opak je pravdou. Podle nejnovějších zjištění z lichtenštejnského obchodního rejstříku je již od prosince opět prezidentem její správní rady. Muž, o kterém se spekuluje jako o příteli ministra financí Miroslava Kalouska, tak stále má podstatný vliv na chod společnosti, která se s ČR soudí o miliardy.

Sliby chyby: Šťáva pořád vládne v Diag Human
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

V červnu loňského roku firma Diag Human vydala prohlášení, že Josef Šťáva s okamžitou platností přestává mít se společností cokoliv společného. Sám Šťáva několikrát deklaroval, že na společnost již nemá žádné vazby. Firmu, která vede s Českou republikou již řadu let miliardovou arbitráž kvůli zmařenému obchodu s krevní plazmou, podnikatel kdysi zakládal.

Podle obchodního rejstříku v Lichtenštejnsku, kde Diag Human oficiálně sídlí, je šéfem správní rady společnosti stále Josef Šťáva. Jejím prezidentem se podle zjištění serveru Aktuálně.cz stal 21. 12. 2011, když londýnská policie kvůli podvodům zatkla dosavadního prezidenta Michaela Balbou.

"Lze z toho usuzovat, že Šťávův vliv na firmu je dál velký,“ přiznává pro Aktuálně.cz ředitel právního odboru ministerstva zdravotnictví David Kotris. Právník Diag Human Jan Kalvoda sdělil, že si společnosti nepřeje kauzu jakkoliv komentovat. „Potvrzuji také, že tak činí především z obavy ze zkreslení jakéhokoliv svého sdělení,“ dodal advokát.

Vlastnickou strukturu firmy Diag Human nelze zjistit. Společnost má akcie na majitele, vlastníci jsou tedy oficiálně anonymní. Šťávovo působení v managementu firmy je však jednoznačným důkazem, že vazby s Diag Human v žádném případě nepřetrhal.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…