Slonková: ANO bude při vydávání Babiše zdržovat

06.09.2017 9:15

Poslanecká sněmovna dnes dopoledne bude projednávat žádost policie o vydání dvou poslanců. Očekává se velmi bouřlivá atmosféra, protože projednávanými budou předseda hnutí ANO Andrej Babiš a šéf jeho poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek. Policie žádá jejich vydání kvůli obchodním transakcím souvisejícím s budováním farmy Čapí hnízdo a čerpáním evropských dotací na tento projekt.

Slonková: ANO bude při vydávání Babiše zdržovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schůze sněmovny za vládní krize

„Je nepředstavitelné, že o tom vůbec musíme hlasovat. V západoevropských zemích by už dávno složili mandát,“ uvedl pro Právo poslanec TOP 09 Michal Kučera. Přidala se i ODS a lídr ČSSD Lubomír Zaorálek si k tomu ještě rýpl do předsedy ANO: „Imunita neslouží k ničemu, je to přežitek. Docela bych podepsal slova Andreje Babiše, že je to něco, co by se mělo zrušit. A politici by neměli být chápáni jako nějaká zvláštní třída“.

A pak Zaorálek ještě přidal: „Já chci jediné, aby se vyjasnilo, jak je možné, že někdo si v rodinném hnízdě dělá svatby a padesáti miliony na to přispívá Evropská unie. To by chtěl každý,“ rozohnil se Zaorálek.

Jediný, kdo by neměl být kategoricky pro vydání, je samotné hnutí ANO. To dalo svým poslancům „volné hlasování“. Šéfredaktorka webu Neovlivní.cz Sabina Slonková ale tvrdí, že drtivá většina bude hlasovat proti vydání. „Dovedete si představit, co bude následovat, když někdo bude hlasovat pro vydání, když šéf říká, že to je předvolební provokace,“ cituje jednoho z poslanců.

Oba poslanci, o kterých se hlasuje, si připravují na jednání projevy. Oba se nejspíš budou snažit naznačit, že jde o politickou kauzu, což už tvrdili v minulosti ve vyjádření pro média.

O vydání obou poslanců se má hlasovat ve středu dopoledne. Sabina Slonková ale také tvrdí, že hnutí ANO má v záloze plán zdržovat jednání procedurálními obstrukcemi a dlouhými projevy svých poslanců. Sám Andrej Babiš již deníku Právo avizoval, že si chystá vystoupení.

CELÝ TEXT ZDE

Lidové noviny, patřící do holdingu Agrofert, který předseda ANO Babiš předal do svěřeneckého fondu své manželce a advokátům, mají z klubu ANO informace, že debata bude skutečně dlouhá.

Předsedkyně Mandátového a imunitního výboru, který vydání již doporučil, Miroslava Němcová z ODS je však přesvědčena, že k hlasování ve středu dopoledne dojde.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…