Slovensko je slavné: Nemám rád teplouše, řval Slovák v Dánsku. Pak se provalilo, na koho...

31.05.2018 13:27

Dánská média řeší údajně homofobní kauzu, která míří do nejvyšších pater politiky. Ústřední postavou celého příběhu je slovenský hokejový fanoušek.

Slovensko je slavné: Nemám rád teplouše, řval Slovák v Dánsku. Pak se provalilo, na koho...
Foto: Jan Rychetský
Popisek: První hrálo Finsko s Běloruskem 3:2

Nestává se příliš často, aby se v Dánsku psalo o Slovensku. A aby se média věnovala konkrétně slovenskému hokejovému fanouškovi, to se s největší pravděpodobností nestalo nikdy. Až do těchto dnů, kdy se stal středem pozornosti nejmenovaný čtyřiatřicetiletý Slovák, který se do Dánska přijel podívat na hokejové mistrovství světa. Největší hokejový svátek sezóny sice již před více než deseti dny skončil, ale zmiňovaný fanoušek ze Slovenska v Dánsku stále setrvává.

Nikoli však proto, že by se mu v zemi natolik zalíbilo, ale „zájem“ o prodloužení jeho návštěvy projevily samotné dánské úřady. Podle dánské mutace internetového serveru The Local čelí Slovák obvinění z útoku na přítele samotného dánského ministra vnitra a vůdce Konzervativní strany Sørena Pape Poulsena. Podle policie mělo k útoku dojít 17. května, tedy tři dny před koncem hokejového mistrovství světa.

Celý text v angličtině je ZDE.

Vyšetřovatelé zatím netuší, proč Slovák Josue Medina Vazqueze napadl, ale celý případ má údajně homosexuální podtext. Slovenský fanoušek na snoubence ministra vnitra narazil v jednom z kodaňských barů a mezi oběma muži pravděpodobně došlo ke slovní a následně také fyzické potyčce. Konflikt přivolaní příslušníci policie klasifikovali jako napadení ze strany slovenského hokejového fanouška, který měl údajně utrousit také homofobní poznámky.

Při fyzickém útoku měl údajně Slovák říkat, že „nemá rád teplouše“. Z informací internetového serveru nevyplývá, v jakém jazyce tak měl činit. Žalobci věří oběti útoku, ale vzhledem k tomu, že situaci nemůže potvrdit žádný očitý svědek, Slovák pravděpodobně nakonec nebude souzen za „šíření nenávistných výroků“. Nicméně může počítat s tím, že soud k tomuto podezření při stanovení trestu za napadení přihlédne.

Slovák dle médií svůj homofobní výrok popírá, ale z Dánska se stejně jen tak domů nedostane. Včera soud požádal o prodloužení vazby minimálně do 13. června. K incidentu se prostřednictvím svého twitterového účtu vyjádřil také samotný přítel oběti a ministr vnitra v jedné osobě Poulsen, který v letech 2010 až 2014 působil jako starosta Viborgu. „Snažím se to všechno nějakým způsobem rychle vyřešit. Nic dalšího k tomu nemám a doufám, že to pochopíte.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…