Slovensko proti Zemanovi. Sousedé fandí Schwarzenbergovi

14.01.2013 12:27

Volba nového českého prezidenta se podle slovenského tisku zúžila na výběr z kandidátů, ztělesňujících odlišné proudy české politiky. Za překvapení prvního kola volby nástupce Václava Klause v křesle prezidenta označily listy úspěch ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, který v hlasování jen těsně zaostal za expremiérem Milošem Zemanem.

Slovensko proti Zemanovi. Sousedé fandí Schwarzenbergovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

„V první přímé volbě hlavy českého státu se bude volič rozhodovat především mezi hodnotami. Mezi starým a novým," napsal list Hospodárske noviny. To „staré" ztělesňuje podle něj Schwarzenberg. „Nejen romantizovanou noblesu staré české šlechty, ale především tradici morálních autorit, jako Tomáš Garrigue Masaryk a Václav Havel," dodal.

Zemana zase označil za těžkou váhu moderní české politiky. „Skvělý stratég, a když odhlédneme od jeho vulgárního slovníku, i vynikající řečník," míní komentátor. Tvrdí, že bývalý premiér Zeman je především symbolem mafiánské politiky, pro kterou svého času prý vytvořil ideální podmínky. „Kdyby měli Češi hlasovat o tváři, která nejvýrazněji reprezentuje vládu korupce a klientelismu, důstojný kandidát proti Zemanovi by se hledal stěží," uzavřel list.

Podle deníku Sme postup Schwarzenberga do druhého kola voleb mění původně předpokládaný výsledek hlasování. „Už to nebude měření mezi šedivým slabochem a hrozbou pro demokracii a právní stát, jak to vypadalo podle průzkumů," uvedl deník. Sondy mapující nálady českých voličů původně ukazovaly, že souboj o Pražský hrad nakonec svedou expremiéři Jan Fischer a Zeman.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…